Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024

Στινγκ Ντοτ: Ο Ιεχωβά Ενδιαφέρθηκε για Εμένα

 

 Όταν οι Ανησυχίες Πνίγουν τους Νεαρούς

(15 λεπτά) Συζήτηση.

Μια έφηβη κοιτάζει απελπισμένη το πάτωμα.

Όσοι υπηρετούν τον Ιεχωβά δεν είναι άτρωτοι στις ανησυχίες. Για παράδειγμα, ο Δαβίδ ένιωσε πολλές φορές στη ζωή του ανησυχία, και το ίδιο συμβαίνει με πολλούς αδελφούς μας σήμερα. (Ψλ 13:2· 139:23) Δυστυχώς, ακόμη και οι νεαροί επηρεάζονται από τις ανησυχίες. Μερικές φορές, καθημερινές δραστηριότητες όπως το σχολείο και οι συναθροίσεις μπορεί να τους φαίνονται βουνό. Ίσως μάλιστα αρχίσουν να παθαίνουν κρίσεις πανικού ή να σκέφτονται την αυτοκτονία.

Παιδιά, αν ποτέ νιώσετε να πνίγεστε από τις ανησυχίες, μιλήστε στους γονείς σας ή σε έναν ώριμο ενήλικο. Μην παραλείψετε επίσης να προσευχηθείτε στον Ιεχωβά για βοήθεια. (Φλπ 4:6) Εκείνος δεν υπάρχει περίπτωση να σας αγνοήσει. (Ψλ 94:17-19· Ησ 41:10) Δείτε τι έγινε με τον Στινγκ.

Βάλτε να παίξει το ΒΙΝΤΕΟ Ο Ιεχωβά Ενδιαφέρθηκε για Εμένα. Μετά ρωτήστε:

• Ποιο εδάφιο της Γραφής βοήθησε τον Στινγκ, και γιατί;

• Πώς τον φρόντισε ο Ιεχωβά;

Το κορίτσι της προηγούμενης φωτογραφίας λέει στους γονείς της πώς νιώθει. Οι γονείς της ακούν προσεκτικά.

Γονείς, θα βοηθήσετε τα παιδιά σας να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες αν τα ακούτε υπομονετικά, αν τους λέτε πόσο τα αγαπάτε και αν τα βοηθάτε να εμπιστεύονται όλο και περισσότερο στην αγάπη του Ιεχωβά. (Τιτ 2:4· Ιακ 1:19) Να ζητάτε από τον Ιεχωβά την παρηγοριά και τη δύναμη που χρειάζεστε για να στηρίζετε τα παιδιά σας.

Ίσως δεν γνωρίζουμε αν κάποιος στην εκκλησία υποφέρει από έντονες ανησυχίες ή μπορεί να μην καταλαβαίνουμε πώς νιώθει. Όπως και να έχει όμως, μπορούμε να βοηθάμε κάνοντας όλους τους αδελφούς να νιώθουν την αγάπη και την αποδοχή μας.​—Παρ 12:25· Εβρ 10:24.

 

Το όνομα μου είναι Στινγκ Ντοτ. Γεννήθηκα το 1988   στο Ντάργουιν στα βόρεια της Αυστραλίας.  Όταν ήμουν 8 χρονών   κατάλαβα ότι η ζωή μου θα ήταν δύσκολη.  Διαγνώστηκα με διαταραχή ελαττωματικής προσοχής με υπερκινητικότητα   με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και με σύνδρομο Τουρέ.  Εκτός από όλα αυτά, διαγνώστηκα επίσης με έντονο άγχος.

Η μητέρα μου λέει ότι επηρεαζόταν όλη η οικογένεια.

Λόγου χάρη, έπρεπε να καληνυχτίσω με δυνατή φωνή τον καθέναν   μέσα στο σπίτι ξανά και ξανά κάθε βράδυ.

Επίσης γύριζα συνεχώς μέσα στο σπίτι   και έλεγχα αν είναι κλειδωμένες οι πόρτες και τα παράθυρα.

Το δυσκολότερο ήταν το σχολείο.

Ήταν περίπου 500 μέτρα μακριά από το σπίτι μου.

Μου έπαιρνε τουλάχιστον 2 ώρες να φτάσω   επειδή μία από τις εμμονές που είχα  ήταν ότι αν υπήρχαν ρωγμές στο πεζοδρόμιο  και πατούσα μία από αυτές   έπρεπε να επιστρέψω στο σπίτι και να ξεκινήσω και πάλι.

Η ζωή μου ήταν ένας συνεχής αγώνας και όσο μεγάλωνα, αυτό χειροτέρευε.

Στα 10 μου, ήθελα να τερματίσω τη ζωή μου   ώστε να κάνω ευκολότερη τη ζωή όλων στο σπίτι.

Αλλά τότε αποφασίσαμε να πάρω μια φαρμακευτική αγωγή   η οποία με βοήθησε λίγο.

Και πάλι όμως, η ζωή μου συνέχιζε να είναι μαρτύριο.

Διεξήγα έναν συνεχή καθημερινό αγώνα μέσα μου.

Έπλενα τα χέρια μου εκατοντάδες φορές τη μέρα.

Δεν μπορούσα να φύγω από το σπίτι   δεν μπορούσα να βγάλω άδεια οδήγησης ούτε μπορούσα να βρω δουλειά.

Καθοριστικό ρόλο στη ζωή μου, έπαιξε   η ακλόνητη πίστη της μητέρας μου στον Ιεχωβά.

Μου σιδέρωνε τα ρούχα για τη συνάθροιση   και τα κρεμούσε στην πόρτα παρ’ όλο που εγώ δεν ήμουν ακόμη έτοιμος να πάω.

Αλλά δεν ήξερε ότι όταν εκείνη πήγαινε στη συνάθροιση με την αδελφή μου   εγώ έπαιρνα τη Γραφή και προσπαθούσα να τη διαβάσω.

Επίσης άρχισα να προσεύχομαι στον Ιεχωβά.  Μια μέρα λοιπόν σκέφτηκα: “Θα κάνω μια προσπάθεια”.  Φόρεσα το κουστούμι μου, ετοιμάστηκα και πήγα στη συνάθροιση.

Όταν πήγα στην Αίθουσα Βασιλείας ήμουν τρομοκρατημένος.

Είχα μεγάλη νευρικότητα.

Αλλά όταν βρέθηκα εκεί   είδα έναν πρεσβύτερο ο οποίος ερχόταν στο σπίτι και με έβλεπε.

Με έκανε να αισθανθώ πολύ άνετα.

Επίσης, το υπέροχο καλωσόρισμα από τους αδελφούς και τις αδελφές   με έκανε να αισθανθώ ότι ανήκω στην οργάνωση του Ιεχωβά και πάλι.

Το Γραφικό εδάφιο που με βοήθησε πολύ   ήταν το 1 Πέτρου 5:7 επειδή λέει  

Αυτό με έκανε να αισθανθώ ότι είχα έναν πολύ δυνατό Φίλο   και ότι ο Ιεχωβά ήθελε να ρίξω πάνω του τις ανησυχίες μου επειδή με αγαπούσε.

Η 4η Σεπτεμβρίου 2010   ήταν η πιο σημαντική ημέρα της ζωής μου.

Βαφτίστηκα ως Μάρτυρας του Ιεχωβά σε μια συνέλευση στην Αδελαΐδα.

Τώρα υπηρετώ ως διακονικός υπηρέτης.

Έχω το προνόμιο να κάνω δημόσιες ομιλίες   κάτι που δεν πίστευα ποτέ ότι θα ήμουν ικανός να κάνω.  Παρακολούθησα τη Σχολή Υπηρεσίας Σκαπανέα μετά από τρεις προσπάθειες   επειδή το περιβάλλον της τάξης με έκανε να αισθάνομαι ότι βρίσκομαι πάλι πίσω στο σχολείο   και αυτό μου έφερνε άγχος.

Την τρίτη φορά τα κατάφερα.  Τίποτα από όλα αυτά δεν θα ήταν δυνατόν χωρίς τη βοήθεια του Ιεχωβά.

Στις 6 Αυγούστου 2016, παντρεύτηκα την όμορφη σύζυγό μου Λόρα.  Με τη βοήθειά της, υπηρετούμε τον Ιεχωβά μαζί κάθε μέρα.

Όπως ο απόστολος Παύλος, έτσι και εγώ   ακόμη νιώθω μερικές φορές να διεξάγεται μέσα μου πόλεμος.

Αλλά σίγουρα ο Ιεχωβά ποτέ δεν με απογοήτευσε.

Ποτέ μη σταματήσετε να υπηρετείτε τον Ιεχωβά   επειδή ο Ιεχωβά ποτέ δεν θα σταματήσει να σας υποστηρίζει.  


Καθημερινή Εξέταση των Γραφών Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024

 Σάββατο 5 Οκτωβρίου

Εκπαίδευσε το αγόρι στην οδό που πρέπει να ακολουθήσει· ακόμη και όταν γεράσει δεν θα την εγκαταλείψει.​—Παρ. 22:6.

Αν ανατρέφετε τα παιδιά σας χωρίς σύντροφο ή σε θρησκευτικά διαιρεμένο σπιτικό, να είστε βέβαιη ότι το πιστό σας παράδειγμα ενισχύει και υποκινεί τους γύρω σας. Τι γίνεται αν φαίνεται πως το παιδί σας δεν ανταποκρίνεται στις προσπάθειές σας; Να θυμάστε ότι η εκπαίδευση ενός παιδιού θέλει χρόνο. Όταν φυτεύετε έναν σπόρο, ίσως αναρωτιέστε μερικές φορές αν θα βλαστήσει και θα καρποφορήσει. Παρότι δεν μπορείτε να ελέγξετε το αποτέλεσμα, συνεχίζετε να τον ποτίζετε ώστε να έχει όσο το δυνατόν περισσότερες πιθανότητες να αναπτυχθεί. (Μάρκ. 4:26-29) Παρόμοια, ως μητέρα, μπορεί μερικές φορές να αναρωτιέστε αν αγγίζετε την καρδιά των παιδιών σας. Δεν μπορείτε να ελέγξετε το αποτέλεσμα. Αν όμως συνεχίζετε να κάνετε όλα όσα μπορείτε για να τα εκπαιδεύετε, θα έχουν όσο το δυνατόν περισσότερες πιθανότητες να αναπτυχθούν πνευματικά. w22.04 σ. 20 ¶16, 17

https://drive.google.com/file/d/1DKpJQBTHJYtn-l2YAgp4eRiUoPqlYDPM/view?usp=sharing

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024

Καθημερινή Εξέταση των Γραφών Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου

Στον Ιεχωβά τον Θεό μας δεν υπάρχει αδικία.​—2 Χρον. 19:7.

Οι κρίσεις του Ιεχωβά είναι πάντα δίκαιες. Εκείνος είναι απόλυτα αμερόληπτος. Η συγχώρησή του δεν καθορίζεται ποτέ από την εμφάνιση, τον πλούτο, την εξοχότητα ή τις ικανότητες κάποιου. (1 Σαμ. 16:7· Ιακ. 2:1-4) Κανείς δεν μπορεί να τον πιέσει ή να τον δωροδοκήσει. Δεν παίρνει ποτέ αποφάσεις από εκνευρισμό ή συναισθηματική παρόρμηση. (Έξοδ. 34:7) Χωρίς αμφιβολία, χάρη στην κατανόησή του και στη διεισδυτική του ματιά, ο Ιεχωβά είναι ο πιο ικανός Κριτής. (Δευτ. 32:4) Οι συγγραφείς των Εβραϊκών Γραφών αναγνώριζαν ότι η συγχώρηση του Ιεχωβά είναι απαράμιλλη. Σε μερικές περιπτώσεις, χρησιμοποίησαν μια εβραϊκή λέξη η οποία, σύμφωνα με κάποιο σύγγραμμα, «αναφέρεται αποκλειστικά στη συγχώρηση που δίνει στον αμαρτωλό ο Θεός, και δεν χρησιμοποιείται ποτέ για να υποδηλώσει την κατώτερου είδους και βαθμού συγχώρηση που δίνει ένας άνθρωπος σε κάποιον άλλον». Μόνο ο Ιεχωβά έχει την εξουσία να συγχωρήσει πλήρως έναν μετανοημένο αμαρτωλό. w22.06 σ. 4 ¶10, 11

Watch Tower Bible and Tract Society of Pennsylvania. 

https://drive.google.com/file/d/1Kme4qBKs3TgVFd0FLMe6pAXwihGlO4p2/view?usp=sharing

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024

Καθημερινή Εξέταση των Γραφών Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024

 Πέμπτη 3 Οκτωβρίου

Μη φοβάσαι αυτά που πρόκειται να πάθεις σύντομα . . . . Αποδείξου πιστός μέχρι θανάτου, και εγώ θα σου δώσω το στεφάνι της ζωής.​—Αποκ. 2:10.

Στα αγγέλματά του προς τις εκκλησίες της Σμύρνης και της Φιλαδέλφειας, ο Ιησούς είπε στους Χριστιανούς εκεί να μη φοβούνται να υποστούν διωγμό, επειδή η πιστότητά τους επρόκειτο να ανταμειφθεί. (Αποκ. 3:10) Πρέπει να αναμένουμε διωγμό και να είμαστε διατεθειμένοι να τον υπομείνουμε. (Ματθ. 24:9, 13· 2 Κορ. 12:10) Το βιβλίο της Αποκάλυψης μας πληροφορεί ότι ο λαός του Θεού επρόκειτο να υποστεί διωγμό στην εποχή μας​—την «ημέρα του Κυρίου». (Αποκ. 1:10) Το 12ο κεφάλαιο της Αποκάλυψης αναφέρει ότι ξεσπάει πόλεμος στον ουρανό αμέσως μετά τη γέννηση της Βασιλείας του Θεού. Ο Μιχαήλ​—ο δοξασμένος Ιησούς Χριστός​—και τα στρατεύματά του πολεμούν με τον Σατανά και τους δαίμονές του. (Αποκ. 12:7, 8) Ως αποτέλεσμα, εκείνοι οι εχθροί του Θεού υφίστανται ήττα και ρίχνονται στη γη, φέρνοντας ανείπωτα βάσανα στη γη και στους κατοίκους της.​—Αποκ. 12:9, 12. w22.05 σ. 5 ¶12, 13

https://drive.google.com/file/d/1ud8J1S_8VanrSVfUAygwF4-5XPCin9r8/view?usp=sharing

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024

Καθημερινή Εξέταση των Γραφών Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024

 Τετάρτη 2 Οκτωβρίου

Ο Ιεχωβά είναι βοηθός μου· δεν θα φοβηθώ.​—Εβρ. 13:6.

Η λέξη «βοηθός» αναφέρεται σε ένα άτομο που σπεύδει να βοηθήσει κάποιον που κραυγάζει για βοήθεια. Οραματιστείτε τον Ιεχωβά να σπεύδει να σώσει κάποιον που βρίσκεται σε δυσχερή θέση. Ασφαλώς θα συμφωνήσετε ότι αυτή η περιγραφή αναδεικνύει την προθυμία του Ιεχωβά​—τη διακαή του επιθυμία​—να είναι Βοηθός μας. Με τον Ιεχωβά στο πλευρό μας, μπορούμε να υπομένουμε τις δοκιμασίες μας με χαρά. Ποιοι είναι μερικοί τρόποι με τους οποίους ο Ιεχωβά μάς βοηθάει; Για να βρούμε την απάντηση, ας πάμε στο βιβλίο του Ησαΐα. Γιατί; Πολλές από τις προφητείες που κατέγραψε ο Ησαΐας υπό θεϊκή έμπνευση εφαρμόζονται στους υπηρέτες του Θεού σήμερα. Επιπρόσθετα, ο Ησαΐας πολλές φορές περιγράφει τον Ιεχωβά με όρους που μπορούμε να καταλάβουμε εύκολα. Πάρτε για παράδειγμα το 30ό κεφάλαιο του Ησαΐα. Εκεί, με γλώσσα που δημιουργεί ζωηρές εικόνες στον νου μας, ο Ησαΐας περιγράφει το πώς ο Ιεχωβά βοηθάει εμάς ως λαό του (1) ακούγοντας προσεκτικά τις προσευχές μας και απαντώντας σε αυτές, (2) παρέχοντάς μας καθοδηγία και (3) δίνοντάς μας ευλογίες τώρα και στο μέλλον. w22.11 σ. 8 ¶2, 3

https://drive.google.com/file/d/1ktREUXwMoAu4YBg8XLDMg8CEHotagfLB/view?usp=sharing

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2024

Καθημερινή Εξέταση των Γραφών Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2024

 Τρίτη 1 Οκτωβρίου

Στο μέσο της εκκλησίας θα σε αινώ.​—Ψαλμ. 22:22.

Όλοι μπορούμε να συμβάλλουμε στην επιτυχία των συναθροίσεών μας συμμετέχοντας στην υμνολογία και κάνοντας καλά προετοιμασμένα σχόλια. Μερικοί δυσκολεύονται να ψάλουν ή να κάνουν ένα σχόλιο δημοσίως. Μήπως αυτό ισχύει και για εσάς; Αν ναι, σκεφτείτε τι έχουν κάνει κάποιοι για να υπερνικήσουν τους φόβους τους. Όσον αφορά την υμνολογία, μερικοί έχουν δει ότι τους βοηθάει το να ψάλλουν ολόκαρδα. Όταν ψάλλουμε τους ύμνους της Βασιλείας, αυτό που πρέπει να μας απασχολεί πρωτίστως είναι η επιθυμία μας να αινούμε τον Ιεχωβά. Γι’ αυτό, να προετοιμάζεστε για τους ύμνους στο σπίτι, όπως ακριβώς θα προετοιμαζόσασταν και για τα άλλα μέρη της συνάθροισης και προσπαθήστε να διακρίνετε πώς συνδέονται οι στίχοι με το θέμα που εξετάζεται. Επίσης, να εστιάζετε περισσότερο στα λόγια και λιγότερο στο πόσο καλά ψάλλετε. Για μερικούς μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να κάνουν σχόλια στις συναθροίσεις. Τι θα βοηθήσει; Προσπαθήστε να κάνετε σχόλια συχνά. Να θυμάστε ότι δεν πειράζει αν η απάντησή σας είναι σύντομη, απλή και επί του σημείου. Ο Ιεχωβά το εκτιμάει ιδιαίτερα όταν είμαστε αποφασισμένοι να τον αινούμε στις συναθροίσεις. w22.04 σ. 7, 8 ¶12-15

https://drive.google.com/file/d/1C0G_s18PKOJsVB2eLFhBIzt1T4jwz9f8/view?usp=sharing