Παρασκευή 20 Αυγούστου 2021

Καθημερινή Εξέταση των Γραφών Παρασκευή 20 Αυγούστου

 

Παρασκευή 20 Αυγούστου

Πάρτε τη μεγάλη ασπίδα της πίστης.​—Εφεσ. 6:16.

 jw.org

https://drive.google.com/file/d/14ryKHCfaQ5X_ZehoD0DV8XVrQ_P6frBO/view?usp=sharing



*** w59 15/1 σ. 27,28 “Αύξησον εις Ημάς την Πίστιν” ***

“Αύξησον εις Ημάς την Πίστιν”

Η ΠΙΣΤΙΣ αποτελεί ένα ουσιώδες συστατικόν της ανθρωπίνης ζωής. Είναι αναγκαία σε όλα σχεδόν τα όσα κάνει ένας άνθρωπος. Δεν θα εταξιδεύατε μ’ ένα αυτοκίνητο, μ’ ένα τραίνο, μ’ ένα πλοίο μ’ ένα αεροπλάνο, αν δεν είχατε πίστι σ’ αυτά τα μεταφορικά μέσα. Εμπιστεύεσθε σ’ αυτά. Έχετε πεποίθησι ότι θα σας μεταφέρουν ασφαλώς εκεί που θέλετε να πάτε. Η ίδια εμπιστοσύνη ή πίστις επιδεικνύεται και όταν μπαίνετε σ’ ένα κτίριο. Έχετε πίστι στην αντοχή του οικοδομήματος, πιστεύοντας ότι αυτό δεν θα καταπέση επάνω σας. Η ζωή θα καθίστατο ένας εφιάλτης φόβου αν ένας άνθρωπος δεν είχε τέτοια πίστι. Ανοησία, λοιπόν, είναι το να ισχυρισθή κανείς ότι δεν έχει πίστι. Δεν μπορεί να ζήση χωρίς αυτή.

Εξίσου ουσιώδες είναι το να έχη ένας άνθρωπος πίστι στον Δημιουργό του. Αν δεν μπορή να έχη πίστι στο Υπέρτατον Ον, η ζωή του είναι άδεια και χωρίς σκοπό. Έχει ανάγκη να εμπιστεύεται σε μια Δύναμι που είναι υπέρτερη απ’ αυτόν. Η αιώνια ευημερία του στηρίζεται πάνω σ’ αυτή την πίστι. Είναι γραμμένο ότι «χωρίς πίστεως αδύνατον είναι να ευαρεστήση τις εις αυτόν· διότι ο προσερχόμενος εις τον Θεόν, πρέπει να πιστεύση, ότι είναι, και γίνεται μισθαποδότης εις τους εκζητούντας αυτόν.». (Εβρ. 11:6) Το να εκζητή κανείς να ευαρεστήση στον Ιεχωβά είναι κάτι που αξίζει να εκζητήται, διότι σημαίνει ασφάλεια, ειρήνη, ευχαρίστησι και αιώνια ζωή.

Δύσκολο είναι να έχη κανείς πίστι στον Θεό ή ακόμη και σε άλλους ανθρώπους ενόσω ζη σ’ έναν κόσμο που είναι διεφθαρμένος, σ’ έναν κόσμο όπου κυριαρχούν η απάτη και η δολιότης, σ’ έναν κόσμο που δεν έχει πίστι στον Δημιουργό. Η κακή επιρροή του κόσμου μπορεί να συντρίψη την πίστι ενός ανθρώπου.

Το να έχωμε πίστι στον Θεό σημαίνει να έχωμε εμπιστοσύνη σ’ αυτόν. Αλλ’ αυτό δεν είναι δυνατόν, αν δεν μάθη ένα άτομον περί αυτού και περί της πολιτείας του με το ανθρώπινο γένος στους περασμένους καιρούς. Πρέπει να μάθη, επίσης, για τους δικαίους νόμους του Ιεχωβά Θεού, τις ορθές αρχές του και τους θαυμασίους του σκοπούς. Πρέπει να μάθη ότι ο Θεός ποτέ δεν παρέλειψε να εκπληρώση μια υπόσχεσι, ότι ποτέ δεν εψεύσθη και ποτέ δεν ενήργησε άδικα. Με τέτοια γνώσι ένα άτομο ποτέ δεν θα δυσκολευθή να ασκήση πίστι σ’ Αυτόν τον υπέρτατον, μολονότι ζη σ’ έναν κόσμο που φθείρει την πίστι.

Υπάρχουν πολλές αποδείξεις που πιστοποιούν την ύπαρξι του Θεού, ακριβώς όπως εκθέτει ο λόγος Του: «Επειδή τα αόρατα αυτού βλέπονται φανερώς από κτίσεως κόσμου νοούμενα δια των ποιημάτων.» (Ρωμ. 1:20) Αυτές οι αποδείξεις μπορούν να υποβοηθήσουν στην εποικοδόμησι της πίστεώς σας αν είσθε πρόθυμοι να το αναγνωρίσετε αυτό.

Οι απόστολοι του Χριστού διέγνωσαν την ανάγκη μιας ισχυρής πίστεως στον Θεό και στις επαγγελίες του, τόσον ώστε είπαν στον Χριστό: «Αύξησον εις ημάς την πίστιν.» (Λουκ. 17:5) Εγνώριζαν ότι ο Χριστός μπορούσε να τους δώση τη γνώσι η οποία θα εποικοδομούσε και θα ενίσχυε την πίστι των.

Οι Χριστιανοί σήμερα ζουν μέσα στον ίδιο εχθρικό κόσμο όπως και οι απόστολοι κι έχουν την ίδια ανάγκη για περισσότερη πίστι. Είναι ένας κόσμος που δεν ενδιαφέρεται να υπακούση στους νόμους του Θεού. Είναι ασυμπαθής προς εκείνους που θέλουν να υπακούουν στον Θεό και να τον υπηρετούν. Είναι αδιάφορος προς τη βασιλεία του Θεού και τους σκοπούς του να διακυβερνηθή η γη με δικαιοσύνη και ενάρετα. Περιλαμβάνει άφθονα άτομα, τα οποία ούτε προφασίζονται καν ότι έχουν πίστι σ’ Αυτόν. Ένα τέτοιο περιβάλλον μπορεί να συντρίψη μια ασθενή πίστι ή να καταστήση εξαιρετικά δύσκολο το να εποικοδομήση κανείς μια αρχική πίστι στον Θεό. Γι’ αυτό οι Χριστιανοί σήμερα πρέπει να ζητούν περισσότερη πίστι, ακριβώς όπως έκαναν οι απόστολοι.

Μέσω του γραπτού λόγου του Θεού μπορεί ένα άτομο ν’ αποκτήση την απαιτούμενη γνώσι για να εποικοδομήση μια ισχυρή πίστι. Αλλ’ αν δεν γίνεται προσπάθεια να ληφθή αυτή η γνώσις, πώς μπορεί κανείς ν’ αναμένη απάντησι στην προσευχή του για περισσότερη πίστι;

Το δώρον της ζωής δεν δίδεται σε κανένα, ο οποίος απέκαμε και έπαυσε να εμπιστεύεται στον Θεό και να έχη εμπιστοσύνη στις επαγγελίες του. Δίδεται μόνο σ’ εκείνους που υπομένουν τη δοκιμασία της πίστεώς των. Σχετικά με αυτό ο απόστολος Πέτρος είπε: «Δια το οποίον αγαλλιάσθε, αν και τώρα ολίγον, (εάν χρειασθή,) λυπηθήτε εν διαφόροις πειρασμοίς, ίνα η δοκιμή της πίστεώς σας πολύ τιμιωτέρα ούσα παρά το χρυσίον το φθειρόμενον, δια πυρός δε δοκιμαζόμενον, ευρεθή εις έπαινον και τιμήν και δόξαν, όταν φανερωθή ο Ιησούς Χριστός.»—1 Πέτρ. 1:6, 7.

Η πίστις μπορεί να παρομοιωθή με την ασπίδα πολεμιστού των αρχαίων χρόνων, που τον επροστάτευε από τα εχθρικά ακόντια, τα βέλη και τους σπαθισμούς. Όπως εκείνη η ασπίς, η πίστις προστατεύει τον Χριστιανό από τον συνεχή καταιωνισμό των ψευδών με τον οποίον ο Σατανάς τον βομβαρδίζει. Τον προστατεύει από τη μωρία των ανθρωπίνων φιλοσοφιών και θεωριών, καθώς κι από τη φθοροποιό επιρροή της ψευδούς θρησκείας. Περιγράφεται ως προστατευτική ασπίς στην επιστολή προς Εφεσίους 6:10, 16: «Ενδυναμούσθε εν Κυρίω, και εν τω κράτει της ισχύος αυτού· επί πάσι δε, αναλάβετε την ασπίδα της πίστεως, δια της οποίας θέλετε δυνηθή να σβέσητε πάντα τα βέλη του πονηρού τα πεπυρωμένα.»

Μπορούμε να πιστεύωμε ό,τι μας λέγει ο Θεός μέσα στην Αγία Γραφή για τα όσα δεν μπορούμε να ιδούμε, διότι όλα εκείνα τα οποία αυτός έχει πει για τα όσα μπορούμε να ιδούμε απεδείχθησαν αληθή. Πρόκειται, λοιπόν, για μια δοκιμασία της πίστεώς μας. Είμεθα πρόθυμοι να εμπιστευθούμε σ’ Αυτόν σε ό,τι μας λέγει, έστω κι αν αυτό αντιφάσκη στις φιλοσοφίες και θεωρίες του κόσμου τούτου; Αυτή η απόλυτη εμπιστοσύνη στον γραπτό λόγο του Θεού και στην ακεραιότητά του είναι ό,τι πρέπει να επιζητή ένα άτομο να εποικοδομή και να ενισχύη συνεχώς. Είναι μια προστατευτική ασπίς που θα διαφυλάττη τη ζωή του.

Σχετικά με τους ανθρώπους εκείνους των αρχαίων χρόνων, οι οποίοι υπέφεραν πολλές κακουχίες και τρομερές πείρες διότι ενεπιστεύοντο στον Θεό, ενώ ζούσαν σ’ έναν κόσμο που δεν είχε πίστι, η Γραφή λέγει: «Έλαβον καλήν μαρτυρίαν δια της πίστεως.» (Εβρ. 11:39) Η πίστις των επέφερε την επιδοκιμασίαν του Θεού και τούτο θα σημάνη γι’ αυτούς μια ανάστασι σε ζωή αιώνια.

Απ’ όλα τα πράγματα, στα οποία η γενική πίστις παίζει ένα ρόλο στην ανθρώπινη ζωή, η πίστις στον Θεό είναι, αναμφιβόλως, το πιο σπουδαίο. Πρέπει να εμπιστευώμεθα στον Θεό απεριόριστα. Η ευτυχία μας, η ασφάλεια και αυτή η ζωή μας, εξαρτώνται απ’ αυτή. Πολύ εύλογα, λοιπόν, εμείς σήμερα πρέπει να επαναλαμβάνωμε το αίτημα που είχε γίνει από τους αποστόλους: «Αύξησον εις ημάς την πίστιν.»

https://www.jw.org/finder?wtlocale=G&docid=1958840&srctype=wol&srcid=share&par=1-14


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου