Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022

Καθημερινή Εξέταση των Γραφών Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022

 

Πέμπτη 30 Ιουνίου

Ο Ιεχωβά θα ακούσει το αίτημά μου για εύνοια· ο Ιεχωβά θα δεχτεί την προσευχή μου.​—Ψαλμ. 6:9.

https://drive.google.com/file/d/1Jg0L0xLSHCJ3r0rc0HlVT0cJbb5N9Un4/view?usp=sharing

*** w12 15/7 σ. 13-14 Να Υπηρετείτε τον Θεό της Ελευθερίας ***

ΕΚΛΕΒΕ ΤΙΣ ΚΑΡΔΙΕΣ ΤΟΥΣ

5, 6. Πώς παροδήγησε άλλους ο Αβεσσαλώμ, και είχε επιτυχία το σχέδιό του;

Η Αγία Γραφή περιέχει πολλά παραδείγματα ατόμων που αποτέλεσαν κακή επιρροή. Ένα από αυτά είναι ο Αβεσσαλώμ, γιος του Βασιλιά Δαβίδ. Ο Αβεσσαλώμ ήταν εξαιρετικά όμορφος. Αλλά με τον καιρό, όπως ο Σατανάς, άφησε την καρδιά του να γεμίσει από ακόρεστη φιλοδοξία, διότι άρχισε να εποφθαλμιά το θρόνο του πατέρα του, ο οποίος δεν του ανήκε. * Επιχειρώντας ύπουλα να σφετεριστεί τη βασιλεία, προσποιούνταν ότι ενδιαφερόταν βαθιά για τους συμπατριώτες του, ενώ υπαινισσόταν με πανουργία ότι το περιβάλλον του βασιλιά δεν νοιαζόταν για αυτούς. Ναι, όπως ο Διάβολος στον κήπο της Εδέμ, παρίστανε τον ευεργέτη, συκοφαντώντας αμείλικτα τον ίδιο του τον πατέρα.​—2 Σαμ. 15:1-5.

Είχε επιτυχία το πανούργο σχέδιο του Αβεσσαλώμ; Μέχρις ενός σημείου είχε, διότι η Γραφική αφήγηση λέει: «Έκλεβε ο Αβεσσαλώμ τις καρδιές των αντρών του Ισραήλ». (2 Σαμ. 15:6) Στο τέλος, όμως, η αλαζονεία του τον οδήγησε στην πτώση. Και δυστυχώς, απέβη θανατηφόρα τόσο για τον ίδιο όσο και για τους χιλιάδες που παρασύρθηκαν από αυτόν.​—2 Σαμ. 18:7, 14-17.

7. Τι μαθήματα παίρνουμε από την αφήγηση για τον Αβεσσαλώμ; (Βλέπε την εικόνα στη σελίδα 14.)

Γιατί εξαπατήθηκαν τόσο εύκολα εκείνοι οι Ισραηλίτες; Ίσως επειδή επιθυμούσαν αυτά που τους υποσχόταν ο Αβεσσαλώμ. Ή ίσως να παραπλανήθηκαν από την ομορφιά του. Όποια και αν ήταν η αιτία, ένα είναι βέβαιο: Δεν ήταν όσιοι στον Ιεχωβά και στο διορισμένο βασιλιά του. Σήμερα, ο Σατανάς συνεχίζει να χρησιμοποιεί διάφορους «Αβεσσαλώμ» για να κλέψει τις καρδιές των υπηρετών του Ιεχωβά. “Οι κανόνες του Ιεχωβά είναι πολύ περιοριστικοί”, ίσως λένε. “Για δείτε πόσο καλά περνούν όλοι αυτοί που δεν υπηρετούν τον Ιεχωβά!” Διακρίνετε εσείς τέτοια ποταπά ψέματα και παραμένετε όσιοι στον Θεό; Αναγνωρίζετε ότι μόνο “ο τέλειος νόμος” του Ιεχωβά, ο νόμος του Χριστού, μπορεί να σας οδηγήσει στην αληθινή ελευθερία; (Ιακ. 1:25) Αν ναι, τότε να θεωρείτε πολύτιμο αυτόν το νόμο, και μην υποκύψετε ποτέ στον πειρασμό να καταχραστείτε τη Χριστιανική ελευθερία σας.​—Διαβάστε 1 Πέτρου 2:16.

8. Ποια αληθινά παραδείγματα δείχνουν ότι η περιφρόνηση των κανόνων του Ιεχωβά δεν φέρνει ευτυχία;

Τα νεαρά άτομα βρίσκονται ιδιαίτερα στο στόχαστρο του Σατανά. Ένας αδελφός που τώρα είναι πάνω από 30 ετών είπε τα εξής για τα εφηβικά του χρόνια: «Έβλεπα τους ηθικούς κανόνες του Ιεχωβά ως  εμπόδιο, όχι ως προστασία». Το αποτέλεσμα ήταν να διαπράξει σεξουαλική ανηθικότητα. Αλλά αυτό δεν του έφερε ευτυχία. «Βαθιά μέσα μου, ένιωθα ενοχή και τύψεις επί πολλά χρόνια», είπε. Μια αδελφή που διέπραξε ανηθικότητα όταν ήταν έφηβη έγραψε: «Έπειτα από αυτό, ένιωθα θλίψη και κενό. Ακόμη και τώρα, 19 χρόνια αργότερα, έρχονται στο μυαλό μου κακές αναμνήσεις». Μια άλλη αδελφή ανέφερε: «Η σκέψη ότι η διαγωγή μου πλήγωσε βαθιά εκείνους που αγαπώ τόσο πολύ με καταρράκωνε διανοητικά, πνευματικά και συναισθηματικά. Είναι τρομερό να ζεις χωρίς την εύνοια του Ιεχωβά». Ο Σατανάς δεν θέλει να σκέφτεστε αυτές τις συνέπειες της αμαρτίας.


9. (α) Ποιες ερωτήσεις μπορούν να μας βοηθήσουν να αναλύσουμε την άποψή μας για τον Ιεχωβά, τους νόμους του και τις αρχές του; (β) Γιατί είναι σημαντικό να γνωρίζουμε καλά τον Θεό;

Πόσο λυπηρό είναι το γεγονός ότι πολλοί νεαροί που είναι στην αλήθεια​—ακόμη και μερικοί μεγαλύτεροι—​έμαθαν με πικρό τρόπο ότι οι αμαρτωλές απολαύσεις έχουν συνήθως υψηλό τίμημα! (Γαλ. 6:7, 8) Γι’ αυτό, ρωτήστε τον εαυτό σας: “Αναγνωρίζω εγώ τα ύπουλα τεχνάσματα που χρησιμοποιεί ο Σατανάς για να με εξαπατήσει; Βλέπω τον Ιεχωβά ως τον πιο στενό μου Φίλο, που λέει πάντα την αλήθεια και θέλει το καλύτερο για εμένα; Είμαι εντελώς πεπεισμένος ότι ποτέ δεν θα μου στερούσε κάτι που είναι όντως καλό και θα μου έφερνε πραγματική ευτυχία;” (Διαβάστε Ησαΐας 48:17, 18Για να απαντήσετε μέσα από την καρδιά σας “ναι”, δεν αρκεί η επιφανειακή γνώση για τον Ιεχωβά. Χρειάζεται να τον γνωρίζετε καλά και να κατανοείτε ότι οι νόμοι και οι αρχές της Γραφής φανερώνουν ότι σας αγαπάει, όχι ότι θέλει να σας έχει περιορισμένους.​—Ψαλμ. 25:14.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου