Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2021

Εισαγωγή στο Βιβλίο του Ιησού του Ναυή

 

Εισαγωγή στο Βιβλίο του Ιησού του Ναυή


Εισαγωγή στο βιβλίο του Ιησού του Ναυή.
 

Αυτό το βιβλίο έχει πάρει το όνομά τουαπό τον συγγραφέα του, τον Ιησού, τον γιο του Ναυή,ο οποίος διαδέχτηκε τον Μωυσή ως ηγέτης του Ισραήλ.Το βιβλίο καλύπτει πιθανόταταμια περίοδο 20 και πλέον ετών,από το 1473μέχρι περίπου το 1450 Π.Κ.Χ.,όταν ολοκληρώθηκε το βιβλίο.

Το βιβλίο του Ιησού του Ναυήμπορεί να χωριστεί σε τέσσερα τμήματα:την είσοδο του Ισραήλ στη Χαναάν,την κατάκτηση της γης,το μοίρασμα της γης στις φυλές και τις τελευταίες προτροπές του Ιησού του Ναυή.

Το βιβλίο περιέχει πολύτιμα μαθήματα σχετικά με την ανάγκη για θάρρος,πίστη και υπακοή—ιδιαίτερα ότανο λαός του Θεού αντιμετωπίζει ισχυρούς εχθρούς.Στα κεφάλαια 1 και 2, ο Ιεχωβά λέει στον Ιησού του Ναυήνα είναι θαρραλέος και ισχυρός,οι Ισραηλίτες προετοιμάζονταινα διασχίσουν τον Ιορδάνη Ποταμό,και ο Ιησούς του Ναυή στέλνει δύο κατασκόπους στην Ιεριχώ.Οι κατάσκοποι πηγαίνουνστο σπίτι της Ραάβ, μιας πόρνης.

Η πίστη της στον Ιεχωβά την υποκινείνα κρύψει τους κατασκόπους,παρακούοντας έτσι τη διαταγή του βασιλιά.

Στα κεφάλαια 3 έως 6, ο Ισραήλ διασχίζειθαυματουργικά τον Ιορδάνη Ποταμόπάνω σε ξερό έδαφος, αν και ο ποταμός ήταν πλημμυρισμένος.

Οι Ισραηλίτες τηρούν το Πάσχα και αρχίζουννα τρώνε τα προϊόντα της γης.

Μετά ο Ιησούς του Ναυή συναντά έναν άντρα με γυμνό σπαθί.

Αυτός ο άντρας είναι«ο άρχοντας του στρατεύματος του Ιεχωβά».Μέσω εκείνου, ο Ιεχωβά λέει στον Ιησού του Ναυή πώς να κατακτήσει την Ιεριχώ.

Τα κεφάλαια 6 έως 12 περιγράφουντην κατάκτηση της Υποσχεμένης Γης.

Στο κεφάλαιο 6, η Ιεριχώ πέφτει.Μόνο η Ραάβ και το σπιτικό του πατέρα τηςμένουν ζωντανοί.

Στο κεφάλαιο 7, έρχεται στο φωςότι ο Αχάν έδειξε ανυπακοή και πήρε λάφυρα από την Ιεριχώ.Ο Αχάν θανατώνεται μαζί με την οικογένειά του,η οποία σίγουρα τον βοήθησενα συγκαλύψει την αμαρτία του.

Το γνωρίζατε;

Τα μαθήματα που μας δίνουν η Ραάβ και ο Αχάν στο ζήτημα της πίστης και της υπακοήςείναι εντελώς διαφορετικά.Αν και Χαναναία, η Ραάβ σώθηκε επειδή υπάκουσε στους κατασκόπουςκαι έδειξε θαρραλέα πίστη στον Ιεχωβά.

Αν και ο Αχάν ήταν μέλος του αφιερωμένου έθνους του Θεούκαι είδε τον Ιεχωβά να γκρεμίζει τα τείχη της Ιεριχώς,θανατώθηκε εξαιτίας της ανυπακοής, της έλλειψης πίστης και της απληστίας του.

Στο κεφάλαιο 8, ο Ιησούς κατακτά τη Γαικαι την κάνει «λόφο από ερείπια».

Μετά ο Ιησούς του Ναυή διαβάζειτον Νόμο του Θεού στον λαό.Το μισό έθνος στέκεται μπροστά στο όρος Γαριζίνκαι το άλλο μισό μπροστά στο όρος Εβάλ.

Στο κεφάλαιο 9, οι Γαβαωνίτεςξεγελούν τον Ιησού του Ναυήώστε να κάνει διαθήκη μαζί τους,και εκείνος τους χαρίζει τη ζωή.

Τα κεφάλαια 10 έως 12 περιγράφουνκάποιες από τις θεόδοτες νίκες του Ισραήλ.

Σε κάποια περίπτωση μάλιστα, ο Θεόςρίχνει μεγάλους χαλαζόλιθους στους Αμορραίουςκαι κάνει τον ήλιο να μείνει ακίνητος ώστε να πάρειο Ισραήλ εκδίκηση από τους εχθρούς του.

Στα κεφάλαια 13 έως 22, η Υποσχεμένη Γημοιράζεται στις φυλές του Ισραήλ,η σκηνή της μαρτυρίας στήνεται στη Σηλώ,και οι Ισραηλίτες επιλέγουν έξι πόλεις καταφυγίου για τον ακούσιο ανθρωποκτόνο.

Στο κεφάλαιο 22, οι φυλές του Ρουβήν και του Γαδ και η μισή φυλή του Μανασσή πηγαίνουν στην κληρονομιά τους ανατολικά του Ιορδάνη.

Τα κεφάλαια 23 και 24 περιέχουντα αποχαιρετιστήρια λόγια του Ιησού του Ναυή,ο οποίος λέει στον λαό: «Να φοβάστε τον Ιεχωβάκαι να τον υπηρετείτε με ακεραιότητα και πιστότητα».

Κατόπιν ο Ιησούς του Ναυή καθώς και ο Ελεάζαρ,ο γιος του Ααρών, πεθαίνουν. Επίσης, οι Ισραηλίτες εκπληρώνουν τον όρκο τουςνα θάψουν τα κόκαλα του Ιωσήφ, του γιου του Ιακώβ,στην Υποσχεμένη Γη.

Καθώς διαβάζετε το βιβλίο του Ιησού του Ναυή,προσέξτε πώς ο Ιεχωβά ευλογείόσους είναι πιστοί και υπάκουοι,δείτε πώς πολεμάει για τον λαό τουκαι παρατηρήστε πώς εκπληρώνει όλες του τις υποσχέσεις,κάτι που ενισχύει την πίστη μαςστη μελλοντική μας κληρονομιάυπό την ένδοξη Βασιλεία του.
 

*** si σ. 43 παρ. 6 Βιβλίο της Γραφής Αριθμός 6—Ιησούς του Ναυή ***
6 Το βιβλίο χωρίζεται φυσιολογικά σε 4 τμήματα: (1) η είσοδος στη Γη της Επαγγελίας, (2) η κατάκτηση της Χαναάν, (3) η κατανομή της γης και (4) οι αποχαιρετιστήριες προτροπές του Ιησού του Ναυή. Ολόκληρη η αφήγηση είναι γραμμένη με παραστατικότητα και είναι γεμάτη συναρπαστικές σκηνές.
https://www.jw.org/finder?wtlocale=G&docid=1101990067&srctype=wol&srcid=share&par=12



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου