Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2024

JW Broadcasting—Ιανουάριος 2024: Ετήσια Συνέλευση 2023, Μέρος 2

 

 

https://www.jw.org/finder?locale=el&lank=pub-jwb-108_8_VIDEO&docid=1011214&applanguage=G

 

Καλώς ορίσατε στο JW Broadcasting®  για τον Ιανουάριο του 2024!  Τον Νοέμβριο,  απολαύσαμε το συναρπαστικό πρώτο μέρος της ετήσιας συνέλευσης.

Ας απολαύσουμε τώρα το δεύτερο μέρος!

Τώρα, θα απολαύσουμε το πρώτο από τα δύο συμπόσια.

Ο κάθε ομιλητής θα εισαγάγει τον επόμενο.

Δώστε, παρακαλώ, την προσοχή σας στον αδελφό

Τζέφρι Γουίντερ,  ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα  «Πώς Γίνεται Λαμπρότερο το Φως;»

Τα πρόσφατα χρόνια,  στις ετήσιες συνελεύσεις  ανακοινώνεται και εξηγείται  η διασαφηνισμένη κατανόηση Βιβλικών αληθειών  —νέο φως.

Αυτό φυσικά δεν συμβαίνει σε κάθε ετήσια συνέλευση,  αλλά, όταν ο Ιεχωβά κάνει κάτι γνωστό,  συνήθως αυτό ανακοινώνεται στην ετήσια συνέλευση.

Θα έχουμε άραγε νέο φως σήμερα;

Νομίζω ο αδελφός Κουκ ήδη μαρτύρησε κάτι,  αλλά ανυπομονούμε να δούμε  τι μας επιφυλάσσει το πρόγραμμα σήμερα.  Έχετε αναρωτηθεί όμως ποτέ:

“Πώς ακριβώς αποκαλύπτει ο Ιεχωβά  διασαφηνισμένη κατανόηση των Γραφών,  το νέο φως, στη σύγχρονη εποχή;”

Όταν το Κυβερνών Σώμα κάνει τη συνάντησή του  ως «ο πιστός και φρόνιμος δούλος»,  τι ακριβώς κάνουν;

Πώς ακριβώς γίνεται το φως λαμπρότερο;

Πώς χρησιμοποιεί ο Ιεχωβά αυτή τη διευθέτηση  για να διασαφηνίσει την κατανόησή μας;

Πρώτα από όλα, τι γνωρίζουμε από τις Γραφές;

Ας εξετάσουμε τέσσερα σημεία.  Ας δούμε το πρώτο:

Με ποιο μέσο αποκαλύπτει ο Ιεχωβά το νέο φως;

Ας ανοίξουμε τη Γραφή μας στην 1 Κορινθίους  για να διαβάσουμε το εδάφιο 1 Κορινθίους 2:10:  «Διότι σε εμάς τα έχει αποκαλύψει ο Θεός  μέσω του πνεύματός του,  γιατί το πνεύμα διερευνά τα πάντα,  ακόμη και τα βαθιά πράγματα του Θεού».  Eίναι ξεκάθαρο—

Με ποιο μέσο αποκαλύπτει ο Ιεχωβά το νέο φως;

Με το πνεύμα του.

Αναγνωρίζουμε τον βασικό ρόλο  που παίζει το πνεύμα του Ιεχωβά στην αποκάλυψη της αλήθειας.  Δεύτερον:

Σε ποιον αποκαλύπτει ο Ιεχωβά τη διασαφηνισμένη κατανόηση;

Θα το δούμε αυτό στο Ευαγγέλιο του Ματθαίου, κεφάλαιο 24,  και ας διαβάσουμε μαζί το εδάφιο 45, 24:45:  «Ποιος άραγε είναι ο πιστός και φρόνιμος δούλος,  τον οποίο ο κύριός του διόρισε υπεύθυνο στο υπηρετικό του προσωπικό  για να τους δίνει την τροφή τους στον κατάλληλο καιρό;»

Είναι λοιπόν σαφές ότι ο Χριστός έχει διορίσει  “τον πιστό και φρόνιμο δούλο”  και μέσω αυτού του αγωγού  ο Ιεχωβά, μέσω του Χριστού,  παρέχει πνευματική τροφή.

Από αυτά τα δύο πρώτα σημεία λοιπόν,  είναι πολύ ξεκάθαρο  πώς μεταβιβάζεται η πνευματική αλήθεια,  η νέα κατανόηση, από τον ουρανό στη γη:  το μέσο είναι το άγιο πνεύμα  και ο αγωγός «ο πιστός και φρόνιμος δούλος».  Το τρίτο σημείο:

Πότε αποκαλύπτει ο Ιεχωβά το νέο φως;

Ας δούμε λίγο ξανά  το εδάφιο 45 στο κεφάλαιο 24 του Ματθαίου.

Ο δούλος θα δίνει «την τροφή ... στον κατάλληλο καιρό».

Άρα, εδώ φαίνεται ξεκάθαρα το χρονικό στοιχείο, σωστά;

Οπότε ο Ιεχωβά  αποκαλύπτει τη διασαφηνισμένη κατανόηση στον καιρό του,  όταν χρειάζεται  και όταν αυτό θα μας βοηθήσει να κάνουμε το θέλημά του.  Τέταρτον:

Με τι ρυθμό αποκαλύπτει το νέο φως;

Όλο μεμιάς, σαν να χύνει έναν κουβά;

Ή, με μέτρο, σταγόνα σταγόνα;

Την απάντηση τη βρίσκουμε στο βιβλίο των Παροιμιών,  στο κεφάλαιο 4,  στο εδάφιο 18  —Παροιμίες 4:18:  «Αλλά ο δρόμος των δικαίων είναι σαν το λαμπρό πρωινό φως  που γίνεται όλο και λαμπρότερο  ώσπου να μεσουρανήσει ο ήλιος».

Η Γραφή εδώ χρησιμοποιεί ως παράδειγμα το φως της ημέρας.

Τι μας διδάσκει αυτό;  <i>Η Σκοπιά</i> έλεγε:  «Αυτά τα λόγια περιγράφουν εύστοχα τον τρόπο  με τον οποίο ο Ιεχωβά αποκαλύπτει τον σκοπό του στον λαό του  —σταδιακά».

Όπως ακριβώς το φως της ημέρας γίνεται λαμπρότερο σταδιακά,  έτσι και η σωστή κατανόηση των Βιβλικών αληθειών  γίνεται σταδιακά,  όταν τη χρειαζόμαστε  και όταν μπορούμε να την αφομοιώσουμε  και να τη χρησιμοποιήσουμε.

Και είμαστε ευγνώμονες για αυτό, έτσι δεν είναι;

Είναι πιο εύκολο για τα μάτια μας  να γίνεται λαμπρότερο το φως σταδιακά.

Το ίδιο ισχύει και για την κατανόηση του σκοπού του Ιεχωβά.

Για παράδειγμα, σκεφτείτε τον Αβραάμ.

Μπορούσε ο Αβραάμ  να διαχειριστεί και να αφομοιώσει την πλήρη κατανόηση του σκοπού του Ιεχωβά  στην εποχή του  —το πώς θα χρησιμοποιούνταν οι 12 φυλές του Ισραήλ,  τον Μωσαϊκό Νόμο,  την κατανόηση για τον Χριστό,  την πληρωμή του λύτρου,  τη Χριστιανική εκκλησία του πρώτου αιώνα,  την ουράνια ελπίδα,  τις τελευταίες ημέρες  και λεπτομέρειες για τη μεγάλη θλίψη;

Αποκλείεται! Δεν μπορούσε να τα διαχειριστεί όλα αυτά.

Και δεν τα χρειαζόταν.

Αλλά ο Αβραάμ είχε ό,τι χρειαζόταν  για να υπηρετεί τον Ιεχωβά με αποδεκτό τρόπο  την εποχή που ζούσε.

Εμείς έχουμε το προνόμιο να ζούμε στις τελευταίες ημέρες,  κατά τις οποίες «η αληθινή γνώση» θα γινόταν «άφθονη»  όπως προειπώθηκε.

Παρ’ όλα αυτά,  αποκαλύπτεται και γίνεται γνωστή  με ρυθμό που μπορούμε να αφομοιώσουμε,  να διαχειριστούμε και να χρησιμοποιήσουμε.

Και ευχαριστούμε τον Ιεχωβά για αυτό.

Αυτά λοιπόν γνωρίζουμε από τις Γραφές  και από την προσωπική μας πείρα  σε σχέση με το πώς γίνεται λαμπρότερο το φως στους σύγχρονους καιρούς.

Ο Ιεχωβά το αποκαλύπτει μέσω του αγίου πνεύματος,  ο αγωγός είναι ο «πιστός και φρόνιμος δούλος»,  το αποκαλύπτει σταδιακά  και τον καιρό που χρειάζεται.

Με βάση αυτά λοιπόν,  δεν ντρεπόμαστε για προσαρμογές που γίνονται,  ούτε χρειάζεται να απολογηθούμε  που δεν είχαμε καταλάβει παλιότερα κάτι  ακριβώς όπως θα έπρεπε.

Αντιλαμβανόμαστε ότι έτσι λειτουργεί ο Ιεχωβά.

Αποκαλύπτει τα ζητήματα σταδιακά όταν χρειάζεται.

Επίσης, το Κυβερνών Σώμα δεν είναι ούτε θεόπνευστο  ούτε αλάνθαστο.

Επομένως, μπορεί να σφάλλει σε δογματικά ζητήματα  ή οργανωτικές κατευθύνσεις.

Οι αδελφοί κάνουν το καλύτερο που μπορούν με όσα έχουν  και όσα κατανοούν εκείνη τη στιγμή,  αλλά χαίρονται αν ο Ιεχωβά κρίνει κατάλληλο  να διασαφηνίσει τα ζητήματα,  και κατόπιν αυτό το μοιράζονται με την αδελφότητα.

Και όταν συμβαίνει αυτό,  αντιλαμβανόμαστε ότι ήταν ο καιρός του Ιεχωβά να συμβεί,  και το αποδεχόμαστε πρόθυμα.

Πάμε πάλι όμως στο αρχικό μας ερώτημα.

Ωραία, είδαμε τι λένε οι Γραφές, αλλά πώς ακριβώς γίνεται;

Όταν το Κυβερνών Σώμα συγκεντρώνεται,  πώς τους βοηθάει ο Ιεχωβά  να αποκτήσουν καλύτερη κατανόηση των πραγμάτων;

Και μπορούμε να κάνουμε αυτό το ερώτημα  γιατί ο Ιεχωβά δεν είχε σκοπό του  να αποτελεί όλο αυτό μυστήριο,  ούτε είναι μυστικοπαθής.

Μάλιστα, στον θεόπνευστο Λόγο του αποκαλύπτει περιπτώσεις  στις οποίες διευκρινίστηκε η κατανόηση στην πρώτη Χριστιανική εποχή.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν γύρω στο 49 Κ.Χ.,  όταν χρειαζόταν να γίνει η διευκρίνιση  σχετικά με τις απαιτήσεις για σωτηρία.  Συγκεκριμένα, το ερώτημα ήταν:

Μήπως οι άρρενες Εθνικοί έπρεπε πρώτα να περιτμηθούν  και να αρχίσουν να τηρούν τον Μωσαϊκό Νόμο για να σωθούν;

Αυτό ήταν ένα σοβαρό ζήτημα  που θα μπορούσε να διαιρέσει την εκκλησία.

Γι’ αυτό, παραπέμφθηκε στους αποστόλους και στους πρεσβυτέρους,  το κυβερνών σώμα εκείνης της εποχής.

Μάλιστα, στο εδάφιο Γαλάτες 2:2,  ο Παύλος λέει ότι «κατόπιν αποκάλυψης»  έφερε το ζήτημα στους αδελφούς στην Ιερουσαλήμ.

Άρα, ο ίδιος ο Χριστός κατηύθυνε  να τακτοποιηθεί αυτό το σημαντικό δογματικό ζήτημα  από τους αδελφούς που ασκούσαν την ηγεσία.

Και στις Πράξεις 15,  ο Ιεχωβά μάς επιτρέπει να βρεθούμε σε αυτή τη συνάθροιση  (να είμαστε σε μια γωνιά, σαν να λέγαμε)  να ακούσουμε τι συζητούσαν  —να δούμε πώς συνεργάστηκε το πνεύμα μαζί τους,  πώς χρησιμοποίησαν τον Λόγο του Θεού,  πώς κατέληξαν σε ένα συμπέρασμα  και τελικά  τι ήταν αυτό που έστειλαν και μεταβίβασαν στις εκκλησίες.

Και η διαδικασία δεν διαφέρει και πολύ σήμερα.

Ας ανοίξουμε στις Πράξεις, στο κεφάλαιο 15,  για να δούμε τι συνέβη.  Πράξεις 15, ξεκινώντας από το εδάφιο 6, λέει:  «Οι απόστολοι και οι πρεσβύτεροι συγκεντρώθηκαν  για να εξετάσουν αυτό το ζήτημα».

Υπήρχε λοιπόν ένα σοβαρό ζήτημα.

Και το έφεραν  ενώπιον του κυβερνώντος σώματος εκείνης της εποχής.

Και στο εδάφιο 7,  αναφέρει ότι «έγινε αρκετή και έντονη συζήτηση».

Οπότε, έγινε μια έντονη συζήτηση.

Οι αδελφοί ένιωθαν άνετα να εκφράζονται με σεβασμό βέβαια,  αλλά έλεγε ο καθένας τι σκεφτόταν, τι πίστευε,  σε σχέση με τις διαφορετικές πτυχές του ζητήματος.

Και στο εδάφιο 7, ο Πέτρος σηκώνεται.

Και ίσως να είναι αυτή η στιγμή  που βλέπουμε εδώ στην εικόνα.

Ο Πέτρος αρχίζει να μιλάει και αναφέρει την άποψή του  με βάση την προσωπική εμπειρία που είχε με τον Κορνήλιο.

Έτσι λοιπόν, εξέτασαν κάποια στοιχεία.

Και αν δείτε στο εδάφιο 12,  τα λόγια του Πέτρου ήταν συνταρακτικά,  γιατί «όλοι σώπασαν».

Και πόση ταπεινοφροσύνη έδειξαν οι αδελφοί,  γιατί κανείς τους δεν προσπάθησε να επιβάλλει την άποψή του  ή να θέλει να περάσει η δική του γνώμη!

Όλοι μαζί ενωμένοι, απέβλεπαν στον Ιεχωβά  για να δώσει κατεύθυνση στο ζήτημα.

Κατόπιν, ο Παύλος και ο Βαρνάβας  αρχίζουν να εξηγούν τις δικές τους εμπειρίες.

Οπότε, και άλλα στοιχεία,  και άλλες αποδείξεις, που μπορούσαν να εξετάσουν.

Μετά, στο εδάφιο 13, παίρνει τον λόγο ο Ιάκωβος  και χρησιμοποιεί τις Γραφές για να βοηθήσει τους αδελφούς  να καταλήξουν στο σωστό συμπέρασμα με βάση τις Γραφές.

Παραθέτει τα λόγια των εδαφίων Αμώς 9:11, 12  που λένε ότι ο Ιεχωβά θα έστρεφε «την προσοχή του στα έθνη  για να πάρει ... έναν λαό για το όνομά του».

Στα εδάφια 19-21,  προτείνει ποια πρέπει να είναι η απόφαση.

Και το εδάφιο 25 δείχνει ότι αυτή η απόφαση ήταν ομόφωνη,  ενώ στο εδάφιο 22 αναφέρει ότι έστειλαν αδελφούς  για να ενημερώσουν την εκκλησία  για αυτή τη διασαφηνισμένη κατανόηση.

Οπότε, σε όλη τη διαδικασία που διαβάσαμε,  βλέπουμε ότι χρησιμοποιούσαν τον Λόγο του Θεού,  βλέπουμε τον Χριστό να ασκεί ηγεσία  και βλέπουμε πώς επενεργούσε το άγιο πνεύμα στους αδελφούς  που ασκούσαν την ηγεσία τότε.

Οπότε,  δεν υπήρχε η πρόθεση να είναι η όλη διαδικασία ένα μυστήριο,  να υπάρχει μια μυστικοπάθεια.

Και η διαδικασία που ακολουθείται σήμερα  έχει αρκετές ομοιότητες με τότε.  Το 2010, <i>Η Σκοπιά</i> έλεγε το εξής:  «Όταν έρχεται ο καιρός  για να διευκρινιστεί ένα πνευματικό ζήτημα στην εποχή μας,  το άγιο πνεύμα βοηθάει ... “τον πιστό και φρόνιμο δούλο” ...  να διακρίνει βαθιές αλήθειες  που δεν ήταν κατανοητές στο παρελθόν.

Το Κυβερνών Σώμα ως σύνολο  εξετάζει τις προσαρμοσμένες εξηγήσεις.

Αυτά που μαθαίνει τα δημοσιεύει προς όφελος όλων».  Γενικά λοιπόν, η διαδικασία έχει ως εξής:

Κατ’αρχάς, προκύπτει ένα ερώτημα.

Ίσως ένα μέλος του Κυβερνώντος Σώματος  στην προσωπική του μελέτη  ή στην προσωπική του ανάγνωση της Γραφής  παρατηρεί κάτι και μετά θέτει το ερώτημα.

Ή ίσως προκύπτει ένα ερώτημα  κατά την προετοιμασία ή τη μετάφραση της πνευματικής τροφής  το οποίο απαιτεί περαιτέρω εξέταση.

Τα παγκόσμια γεγονότα ίσως στρέφουν τον προβολέα  σε μια συγκεκριμένη προφητεία  που απαιτεί προσεκτικότερη εξέταση.

Άρα, με κάποιον τρόπο, προκύπτει ένα ερώτημα.

Και αυτό το ερώτημα μπαίνει μετά στα θέματα  που έχει να συζητήσει το Κυβερνών Σώμα.  Κατόπιν, οι αδελφοί σκέφτονται:

Απαιτεί αυτό το ερώτημα  ή δικαιολογεί επιπρόσθετη έρευνα;

Οι αδελφοί δεν παίρνουν ακόμη μια τελική απόφαση  σε σχέση με τη νέα κατανόηση.

Απλώς ρωτούν: «Δικαιολογεί επιπρόσθετη έρευνα;»

Αν η απάντηση είναι ναι,  τότε διορίζεται μια ομάδα έρευνας  για να δώσει προτάσεις και τα αποτελέσματα της έρευνας  προκειμένου να τα εξετάσει το Κυβερνών Σώμα.

Και αυτή η έρευνα περιλαμβάνει  όλα όσα έχουμε πει (ως οργάνωση) πάνω στο ζήτημα  από το 1879  —όλα όσα έχει γράψει <i>Η Σκοπιά.</i>

Επίσης, περιλαμβάνει  το τι δείχνουν τα συμφραζόμενα του εδαφίου για το νόημά του.

Επιπλέον, πώς επηρεάζουν οι παράλληλες αφηγήσεις  την κατανόησή μας για αυτή την αφήγηση  —αν υπάρχουν παράλληλες αφηγήσεις.

Και τελικά,  πώς επηρεάζει το πρωτότυπο εβραϊκό ή ελληνικό κείμενο  την κατανόησή μας για το εδάφιο.

Μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα,  όλο αυτό το πακέτο ξαναπηγαίνει στο Κυβερνών Σώμα  για να το εξετάσουν μαζί με τα υπόλοιπα θέματα.

Και, φυσικά, μόλις μπει στα θέματα,  κάθε μέλος του Κυβερνώντος Σώματος ατομικά  εξετάζει με προσευχή τις πληροφορίες και τις σκέφτεται  καθώς προετοιμάζεται για τη συνάντηση.

Και μετά το συζητούν όλοι μαζί  στη συνάντηση του Κυβερνώντος Σώματος  και πάλι με προσευχή,  στηριζόμενοι στο άγιο πνεύμα του Ιεχωβά.

Και όταν συζητούν το ζήτημα, δεν το κάνουν με βιασύνη,  ούτε πιέζει κάποιος να πάρουν μια απόφαση γρήγορα.

Συχνά όμως, όπως τον πρώτο αιώνα, είναι μια έντονη συζήτηση,  όπου οι αδελφοί νιώθουν άνετα να πουν τι σκέφτονται,  τι πιστεύουν, να αναφέρουν τους στοχασμούς τους  και τα αποτελέσματα της έρευνάς τους.

Όλο αυτό όμως γίνεται με ταπεινοφροσύνη,  γιατί και πάλι κανείς από τους αδελφούς  δεν προσπαθεί να επιβάλλει την άποψή του  ή να περάσει τη δική του γνώμη.

Όλοι μαζί όμως, ενωμένα,  επιθυμούν να δουν την κατεύθυνση του Ιεχωβά στο ζήτημα  και προς τα πού στρέφει ο Ιεχωβά τα πράγματα.

Ο στόχος είναι να διακρίνουν την κατεύθυνση του Ιεχωβά στο ζήτημα.

Και συχνά (ή, καλύτερα, κάποιες φορές)  το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικό  από αυτό που είχε προταθεί στην αρχική έρευνα.

Αυτό όμως συμβαίνει γιατί το πνεύμα του Ιεχωβά  ενεργεί στον “πιστό και φρόνιμο δούλο”  ώστε να καταλήξουμε στη σωστή απόφαση.

Και οι αδελφοί θέλουν να είναι ομόφωνη η απόφασή τους.

Κάποιες φορές, ίσως φαίνεται  ότι πρέπει να γίνει η προσαρμογή,  αλλά αν δεν υπάρχει ομοφωνία,  ίσως δεν είναι ακόμη η ώρα για να αποκαλυφτεί.

Δεν πιέζουν λοιπόν το ζήτημα.

Το αφήνουν στην άκρη.

Και ίσως λίγο καιρό αργότερα, ακόμη και χρόνια αργότερα,  το ζήτημα επανέρχεται και προχωράει ανεμπόδιστα.  Ή, ίσως εγκρίνεται,  αλλά με κάποιες επιπλέον λεπτομέρειες  που ίσως δεν είχαν διασαφηνιστεί παλιότερα.

Ακολουθώντας λοιπόν αυτή τη λεπτομερή διαδικασία  κάτω από προσευχή  και αφού είναι όλοι ομόφωνοι,  οι αδελφοί θεωρούν ότι αυτή είναι η κατεύθυνση του Ιεχωβά  και με μεγάλη χαρά τη μοιράζονται με την αδελφότητα.

Όλα αυτά λοιπόν μας βοηθούν να καταλάβουμε τη διαδικασία,  το πώς γίνεται λαμπρότερο το φως στους σύγχρονους καιρούς.

Και, ενώ είναι ενδιαφέρον  το πώς διασαφηνίζεται η κατανόησή μας,  αυτό που αγγίζει την καρδιά μας  είναι το γιατί διασαφηνίζεται.

Ανοίξτε παρακαλώ τη Γραφή σας στον Αμώς, κεφάλαιο 3.  Και προσέξτε τι λέει το εδάφιο Αμώς 3:7:  «Ο Υπέρτατος Κύριος Ιεχωβά δεν θα κάνει τίποτα  χωρίς να αποκαλύψει το εμπιστευτικό του ζήτημα  στους υπηρέτες του τους προφήτες».

Δεν δείχνει αυτό ότι ο Ιεχωβά μάς εμπιστεύεται;

Δεν διακρίνετε εδώ την αγάπη του και την οσιότητά του;

Ο Ιεχωβά συμμετέχει ενεργά στη διδασκαλία του λαού του,  μας προετοιμάζει για αυτά που βρίσκονται μπροστά.

Μας παρέχει την κατανόηση που χρειαζόμαστε  όταν τη χρειαζόμαστε.

Και αυτό είναι καθησυχαστικό, έτσι δεν είναι;

Γιατί, καθώς προχωράμε βαθύτερα στον καιρό του τέλους,  καθώς το μίσος του Σατανά εντείνεται  και οι επιθέσεις του αυξάνονται,  καθώς πλησιάζουμε όλο και περισσότερο προς τη μεγάλη θλίψη  και στην καταστροφή του πονηρού συστήματος του Σατανά,  μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι ο Ιεχωβά Θεός, ο Θεός μας,  θα συνεχίσει να μας παρέχει  όσια την κατεύθυνση και την κατανόηση που χρειαζόμαστε.

Δεν θα μείνουμε χωρίς καθοδηγία,  χωρίς να ξέρουμε πού να πάμε ή τι να κάνουμε.

Ο Ιεχωβά δεν θα μας αφήσει να σκοντάφτουμε στο σκοτάδι  γιατί ο ίδιος έχει πει:  «Ο δρόμος των δικαίων είναι σαν το λαμπρό πρωινό φως  που γίνεται όλο και λαμπρότερο  ώσπου να μεσουρανήσει ο ήλιος».

Με αυτά τα σημεία υπόψη,  παρακαλούμε ακούστε προσεκτικά τις επόμενες δύο ομιλίες.

Την πρώτη θα την παρουσιάσει ο αδελφός Ντέιβιντ Σπλέιν  και έχει το θέμα  «Να Έχετε Εμπιστοσύνη στον Ελεήμονα “Κριτή Όλης της Γης”».

Μέσω ενός αγγέλου,  ο Ιεχωβά είπε στον αγαπητό του φίλο, τον Αβραάμ,  ότι επρόκειτο να καταστρέψει  τις πόλεις των Σοδόμων και των Γομόρρων.  Ο άγγελος είπε:  «Η κατακραυγή για τα Σόδομα και τα Γόμορρα είναι μεγάλη  και η αμαρτία τους πολύ βαριά».

Ο Αβραάμ προβληματίστηκε.

Προφανώς, αναρωτιόταν αν ο Ιεχωβά είχε λάβει υπόψη του  όλους τους παράγοντες  προτού πάρει την απόφαση να καταστρέψει τις πόλεις.  Οπότε ρώτησε:  «Δεν θα κάνει ο Κριτής όλης της γης  αυτό που είναι σωστό;»

Μπορούμε να καταλάβουμε για ποιον λόγο  έκανε ο Αβραάμ αυτή την ερώτηση.

Ήταν ακόμα στα αρχικά στάδια της σχέσης του με τον Θεό.

Είχε μόλις αρχίσει να γνωρίζει τον Ιεχωβά.

Δύσκολα μπορούμε να τον φανταστούμε  να κάνει την ίδια ερώτηση αργότερα,  όταν πλέον γνώριζε τον Ιεχωβά πολύ καλύτερα.

Έχετε αναρωτηθεί και εσείς κάτι παρόμοιο,  ίσως τον καιρό που προχωρούσατε στην αλήθεια;  Ρωτήσατε ποτέ, για παράδειγμα:  «Κανείς από όσους πέθαναν στον Κατακλυσμό  δεν θα έχει ανάσταση  —ούτε καν αυτοί που δεν άκουσαν ποτέ για τον Νώε;

Και τι θα πούμε για τα Σόδομα και τα Γόμορρα;

Όλοι όσοι πέθαναν στα Σόδομα και τα Γόμορρα  θα κοιμούνται αιώνια τον ύπνο του θανάτου  —οι γυναίκες,  τα παιδιά,  τα μωρά;

Και δεν άξιζε να σωθεί  ούτε ένας από τους 185.000 Ασσύριους στρατιώτες  που πέθαναν από το χέρι του αγγέλου του Ιεχωβά;»

Δεν ξέρουμε την απάντηση σε αυτές τις ερωτήσεις.  Ξέρουμε όμως ένα πράγμα:

Ο ελεήμων «Κριτής όλης της γης»  θα κάνει αυτό που είναι σωστό.

Για μισό λεπτό.

Άκουσα καλά;

Δεν ξέρουμε την απάντηση σε αυτές τις ερωτήσεις;

Νόμιζα ότι την ξέρουμε.

Στο παρελθόν,  τα έντυπά μας έχουν πει  ότι δεν υπάρχει ελπίδα ανάστασης  για όσους πέθαναν στον Κατακλυσμό  ή για εκείνους που καταστράφηκαν στα Σόδομα και στα Γόμορρα.

Αλλά μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για αυτό;

Οι άνθρωποι στα Σόδομα και στα Γόμορρα  ήταν σίγουρα πολύ κακοί  και τους άξιζε να πεθάνουν για όσα έκαναν.

Αλλά καταλάβαιναν τι έκαναν;

Πόσο συχνά τους κήρυτταν ο Λωτ και η οικογένειά του;

Και αν άραγε διορίζονταν στα Σόδομα ειδικοί σκαπανείς,  δεν θα είχαν καμία απολύτως επιτυχία  καθώς κήρυτταν στους Σοδομίτες  και τους βοηθούσαν να αλλάξουν πορεία  και να γνωρίσουν τον Ιεχωβά;

Μπορούμε να είμαστε δογματικοί  ότι κανένας Σοδομίτης δεν θα μετανοούσε  αν κάποιος του εξηγούσε τις απαιτήσεις του Ιεχωβά;

Και μετά υπάρχει η εκπληκτική δήλωση  που έκανε ο Ιησούς στον Ματθαίο, κεφάλαιο 11  —περιμένω λίγο να το βρείτε—

Ματθαίος, κεφάλαιο 11.

Θα διαβάσουμε τα εδάφια 23 και 24.

Είναι πολύ ενδιαφέρον  —Ματθαίος 11:23, 24:  «Και εσύ, Καπερναούμ,  μήπως θα εξυψωθείς ως τον ουρανό;

Στον Τάφο θα κατεβείς·  [και προσέξτε]  επειδή αν τα δυναμικά έργα που έγιναν σε εσένα  είχαν γίνει στα Σόδομα,  αυτά θα παρέμεναν μέχρι σήμερα.  Σας λέω όμως το εξής:

Θα δειχτεί περισσότερη επιείκεια στη γη των Σοδόμων  κατά την Ημέρα της Κρίσης  παρά σε εσένα».

Τα Σόδομα «θα παρέμεναν μέχρι σήμερα».

Ο άγγελος του Ιεχωβά είχε πει στον Αβραάμ  ότι, αν βρίσκονταν στα Σόδομα δέκα δίκαιοι,  η πόλη δεν θα καταστρεφόταν.

Μήπως λοιπόν ο Ιησούς εννοούσε ότι,  αν είχε κηρύξει  και εκτελέσει δυναμικά έργα στα Σόδομα,  θα είχαν βρεθεί δέκα δίκαιοι  και η πόλη δεν θα είχε καταστραφεί;

Είναι επίσης ενδιαφέρον  να εξετάσουμε τα λόγια του Ιεχωβά  προς τον άπιστο Ιούδα  στο κεφάλαιο 16 του Ιεζεκιήλ.

Ο Ιεχωβά είπε ότι οι κάτοικοι των Σοδόμων  ήταν πιο δίκαιοι από τους κατοίκους του Ιούδα.

Αν λοιπόν είναι καταδικασμένα τα Σόδομα,  τι θα πούμε για τον Ιούδα;

Τι θα λέγαμε όμως για τη δήλωση του μαθητή Ιούδα  ότι τα Σόδομα και τα Γόμορρα  «υπέστησαν τη δικαστική τιμωρία της αιώνιας φωτιάς»;

Αυτό σίγουρα ισχύει για τις πόλεις  και πιθανότατα για πολλούς από τους κατοίκους,  αλλά σημαίνει ότι δεν υπάρχει ελπίδα για κανέναν τους;

Τα λόγια του Ιησού που μόλις διαβάσαμε  δείχνουν ότι υπάρχει ελπίδα για κάποιους.

Δεν μπορούμε να είμαστε δογματικοί.

Και πάλι όμως, είμαστε βέβαιοι  ότι ο ελεήμων «Κριτής όλης της γης»  θα κάνει αυτό που είναι σωστό.

Ας μιλήσουμε τώρα για τον Κατακλυσμό των ημερών του Νώε.

Στο παρελθόν, λέγαμε ότι όποιος πέθανε στον Κατακλυσμό  δεν θα έχει ανάσταση.

Αλλά λέει η Γραφή κάτι τέτοιο;

Οι σύγχρονοι του Νώε ήταν σίγουρα κακοί  και η Γραφή λέει  ότι «η πονηρία του ανθρώπου ήταν μεγάλη στη γη»  και ότι «κάθε τάση των σκέψεων της καρδιάς του  ήταν μόνο κακή όλο τον καιρό».

Άρα, όσοι ζούσαν εκείνη την εποχή ήταν αμαρτωλοί,  αλλά είχαν λάβει όλοι πλήρη μαρτυρία;

Ο Νώε και η οικογένειά του ήταν πολύ απασχολημένοι  με την κατασκευή της κιβωτού.

Πόσον χρόνο είχαν για να κηρύττουν;

Και ήταν σε θέση να κηρύττουν σε τομέα  που καλυπτόταν σπάνια;

Έχουμε διαπιστώσει  ότι άνθρωποι που μένουν 15 χιλιόμετρα από το Μπέθελ  δεν έχουν ακούσει ποτέ για τους Μάρτυρες του Ιεχωβά.

Μπορούμε λοιπόν να εγγυηθούμε  ότι όλοι όσοι ζούσαν στη γη εκείνη την εποχή  γνώριζαν τον Νώε και το τι έκανε;

Δεν μπορούμε να το πούμε αυτό.

Και είμαστε βέβαιοι  ότι αν δίνονταν σε κάποιον επαρκείς ευκαιρίες,  θα γύριζε και πάλι την πλάτη του στον Ιεχωβά;

Δεν μπορούμε να το πούμε αυτό.

Βέβαια, αν ο Ιεχωβά δεν τους ανέσταινε,  δεν θα είχαν βάση για παράπονο,  γιατί έζησαν,  και η ζωή είναι κάτι που κανένας μας δεν αξίζει.

Όπως ξέρετε, όταν ο Αδάμ και η Εύα αμάρτησαν,  ο Ιεχωβά θα μπορούσε να τους καταστρέψει αμέσως.

Ωστόσο, τους έδωσε την ευκαιρία  να αποκτήσουν γιους και κόρες.

Και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να γεννηθούμε και εμείς.

Το γεγονός λοιπόν ότι εσείς και εγώ  έχουμε ζήσει έστω και μια στιγμή  οφείλεται ξεκάθαρα στην παρ’ αξίαν καλοσύνη του Ιεχωβά.

Από την άλλη,  θεωρούσαμε επί πολλά χρόνια  ότι όλα τα άτομα που λέει η Γραφή  ότι θάφτηκαν με τους προπάτορές τους θα έχουν ανάσταση.

Και ο Σολομών ήταν ένας από αυτούς.  Η Γραφή λέει για αυτόν:  «Κατόπιν ο Σολομών πλάγιασε με τους προπάτορές του  και θάφτηκε στην Πόλη του Δαβίδ του πατέρα του».

Θεωρούσαμε ότι όσοι έχουν θαφτεί με τους προπάτορές τους  βρίσκονταν στον κοινό τάφο της ανθρωπότητας,  και ξέρουμε ότι ο κοινός τάφος της ανθρωπότητας  θα αδειάσει κατά τη Χιλιετή Βασιλεία του Χριστού.  Αλλά αναρωτιόμαστε:

“Όταν οι Βιβλικοί συγγραφείς έλεγαν  ότι κάποιος θάφτηκε με τους προπάτορές του,  αποκάλυπταν ουσιαστικά  ποια θα ήταν η τελική κρίση του Ιεχωβά;

Τους αποκάλυπτε ο Ιεχωβά  —τούς ενέπνεε να πουν—  ποια θα ήταν η ετυμηγορία του;

Ή οι Βιβλικοί συγγραφείς έλεγαν απλώς  ότι με αυτόν τον τρόπο είχε θαφτεί το άτομο  —αυτός ήταν ο τρόπος ταφής του;”

Θυμηθείτε ότι, στους Βιβλικούς χρόνους,  ο τρόπος ταφής κάποιου είχε μεγάλη σημασία.

Ο Ιωσήφ και ο Ιακώβ αρνήθηκαν να θαφτούν στην Αίγυπτο.

Ο αρχιερέας Ιωδαέ θάφτηκε μαζί με τους βασιλιάδες του Ιούδα  χάρη σε όλα τα καλά πράγματα που είχε κάνει.

Και όταν ένας προφήτης είπε ότι ένας συγκεκριμένος βασιλιάς  θα είχε «ταφή γαϊδουριού»,  αυτό δεν ήταν και πολύ καλό.

Ο Σολομών ήταν ο δεύτερος σοφότερος άνθρωπος  που περπάτησε ποτέ στη γη.

Ο Ιεχωβά τού εμφανίστηκε δύο φορές,  και τη δεύτερη φορά του είπε:  «Αν εσείς και οι γιοι σας πάψετε να με ακολουθείτε...  και πάτε και υπηρετήσετε άλλους θεούς  και τους προσκυνήσετε,  θα αφανίσω τον Ισραήλ από την επιφάνεια της γης».

Τι έκανε ο Σολομών;

Άρχισε να “υπηρετεί άλλους θεούς και να τους προσκυνάει”.

Πώς θα το δει αυτό ο «Κριτής όλης της γης»;

Δεν είναι στη δικαιοδοσία μας να πούμε.

Δεν μπορούμε λοιπόν να είμαστε δογματικοί  για το τι θα γίνει με όσους έχει ειπωθεί  ότι θάφτηκαν με τους προπάτορές τους.

Μπορεί η Γραφή απλώς να αναφερόταν  στον τρόπο ταφής τους.

Δεν εννοούμε βέβαια ότι δεν θα αναστηθούν.

Λέμε απλώς ότι δεν μπορούμε να ξέρουμε.

Ο δίκαιος Κριτής ξέρει,  και ξέρουμε ότι θα κάνει το σωστό.

Τι γνωρίζουμε για τον Ιεχωβά;

Γιατί μπορούμε να του έχουμε εμπιστοσύνη  ότι θα κάνει το σωστό;

Δείτε το υπόμνημά του.

Στις ημέρες του προφήτη Ιωήλ,  ο λαός του Θεού ήταν άρρωστος από πνευματική άποψη.

Λάτρευαν τους Βάαλ και τα χρυσά μοσχάρια  και τους ιερούς στύλους.

Έλεγαν ψέματα, μοίχευαν, έκλεβαν, έχυναν αθώο αίμα,  καταδυνάστευαν τις χήρες και τα ορφανά.

Ο Ιεχωβά είχε κάθε λόγο να αφανίσει ολόκληρο το έθνος.

Και όμως, τι διαβάζουμε στο Ιωήλ 2:13;  Ο Ιωήλ λέει:  «Σκίστε την καρδιά σας,  όχι τα ρούχα σας,  και επιστρέψτε στον Ιεχωβά τον Θεό σας,  διότι είναι συμπονετικός και ελεήμων,  μακρόθυμος και γεμάτος όσια αγάπη,  και θα αλλάξει γνώμη για τη συμφορά».  «Θα αλλάξει γνώμη για τη συμφορά» Μετά από όλα αυτά,  ο Ιεχωβά ήταν πρόθυμος να δείξει έλεος.

Αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό.

Γιατί;

Πολλοί αδελφοί μας  δεν δυσκολεύονται να αποδεχτούν το γεγονός  ότι Ιεχωβά θα συγχωρήσει τις αμαρτίες που έκαναν  λόγω άγνοιας προτού γνωρίσουν την αλήθεια.

Αλλά αν έκαναν μια αμαρτία μετά το βάφτισμά τους,  φοβούνται ότι ο Ιεχωβά δεν θα το ξεχάσει ποτέ  και δεν θα τους συγχωρήσει ποτέ.

Αλλά τι βλέπουμε εδώ;

Το έθνος του Ισραήλ είχε σχέση αφιέρωσης με τον Ιεχωβά,  και όμως ο Ιεχωβά τούς είπε:

“Αν πάψετε να κάνετε το κακό  και αρχίσετε να κάνετε το σωστό,  εγώ θα αλλάξω γνώμη”.

Επίσης, υπάρχουν και τα ενθαρρυντικά λόγια στον Ιεζεκιήλ,  στο κεφάλαιο 33.

Ας τα διαβάσουμε.

Και πιστεύω ότι αυτά είναι πολύ ωραία εδάφια  για να τα διαβάσει κανείς σε αδελφούς και αδελφές  που νιώθουν ότι ο Ιεχωβά δεν θα τους συγχωρήσει ποτέ  για ό,τι έχουν κάνει.

Ιεζεκιήλ 33, τα εδάφια 14 και 16  —Να διαβάσουμε το 14 πρώτα:  «Και όταν λέω στον πονηρό:

“Οπωσδήποτε θα πεθάνεις”,  και αυτός απομακρυνθεί από την αμαρτία του  και κάνει ό,τι είναι σωστό και δίκαιο, ...  [εδάφιο 16]  καμιά από τις αμαρτίες  που διέπραξε δεν θα καταλογιστεί σε βάρος του.

Επειδή έκανε ό,τι είναι σωστό και δίκαιο,  οπωσδήποτε θα εξακολουθήσει να ζει».

Δεν είναι πολύ ενθαρρυντικά αυτά τα λόγια  για κάποιον που ξεμάκρυνε από την αλήθεια  και ίσως αναμείχθηκε σε κακή διαγωγή;

Πάρα πολλά από αυτά τα άτομα  φοβούνται ότι ο Ιεχωβά δεν θα τα συγχωρήσει ποτέ.

Θέλουν πάρα πολύ να γυρίσουν στην αλήθεια,  θέλουν πάρα πολύ να επιστρέψουν στον Ιεχωβά,  αλλά φοβούνται ότι ο Ιεχωβά δεν θα τους δεχτεί.

Και όμως, τι λέει εκείνος;  «Καμιά από τις αμαρτίες που διέπραξε  δεν θα καταλογιστεί σε βάρος του».

Η περίπτωση του βασιλιά Μανασσή το δείχνει αυτό.

Είχε σχέση αφιέρωσης με τον Ιεχωβά,  και όμως, στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής του έκανε το κακό.

Αλλά όταν μετανόησε,  άλλαξε πορεία και άρχισε να κάνει το σωστό,  ο Ιεχωβά έσβησε όλα όσα είχε κάνει.

Τι θαυμάσιο, ελεήμονα Θεό λατρεύουμε!

Αυτό δείχνει ότι ο Ιεχωβά εκδηλώνει έλεος  όποτε βλέπει ότι υπάρχει βάση για να το κάνει αυτό.

Τώρα, σκεφτείτε πώς μεταχειρίστηκε ο Ιεχωβά  τον λαό της Νινευή στις ημέρες του Ιωνά.

Η διαγωγή τους ήταν τόσο κακή  ώστε ο Ιεχωβά ήταν αποφασισμένος να καταστρέψει την πόλη,  και ο Ιωνάς συμφωνούσε με αυτό.

“Ναι, αφάνισέ τους όλους”.

Αλλά ο Ιεχωβά ήταν πιο ελεήμων από τον Ιωνά,  και όταν είδε ότι οι άνθρωποι μετανόησαν  και άλλαξαν πορεία,  ήταν πρόθυμος να τους συγχωρήσει. Γιατί;

Η Γραφή μάς λέει γιατί.

Δεν ξεχώριζαν «το σωστό από το λάθος».

Δεν καταλάβαιναν τι έκαναν.

Θα έχουν ανάσταση κάποιοι Νινευίτες;

Τα λόγια του Ιησού στο εδάφιο Ματθαίος 12:41  δείχνουν ότι θα έχουν.

Είπε: «Οι Νινευίτες θα αναστηθούν στην κρίση  μαζί με αυτή τη γενιά και θα την καταδικάσουν,  επειδή εκείνοι μετανόησαν  όταν άκουσαν το κήρυγμα του Ιωνά.

Αλλά εδώ βρίσκεται κάποιος μεγαλύτερος από τον Ιωνά».

Τι καταλαβαίνουμε λοιπόν από αυτά τα παραδείγματα;

Οι Νινευίτες, ο Μανασσής και άλλοι  ήταν κακοί,  έκαναν άσχημα πράγματα,  μετανόησαν,  άρχισαν να κάνουν το σωστό,  και ο Ιεχωβά έσβησε όλα όσα είχαν κάνει.

Σήμερα όμως, η εξουσία για κρίση  έχει δοθεί σε κάποιον άλλον.

Κάποιος άλλος είναι κριτής όλης της γης  και διαβάζουμε για αυτόν  στον Ιωάννη, στο κεφάλαιο 5  —Ιωάννης, κεφάλαιο 5—  και θα διαβάσουμε το εδάφιο 22.

Σας δίνω λίγο χρόνο να το βρείτε.  Ιωάννης 5:22:  «Διότι ο Πατέρας δεν κρίνει κανέναν απολύτως,  αλλά έχει εμπιστευτεί όλη την κρίση  [όλη την κρίση] στον Γιο».

Ο Ιησούς  έχει λάβει την εξουσία να κρίνει τους ζωντανούς  και τους νεκρούς.

Μπορούμε να τον εμπιστευτούμε;

Μπορούμε να είμαστε σίγουροι  ότι ο Ιησούς θα είναι ελεήμων;

Και βέβαια!

Είναι η ακριβής αντανάκλαση του Πατέρα του,  και ο προφήτης Ησαΐας έγραψε για αυτόν:  «Δεν θα κρίνει με βάση αυτό που βλέπουν τα μάτια του  ούτε θα παρέχει έλεγχο  σύμφωνα με ό,τι ακούν τα αφτιά του και μόνο.

Θα κρίνει τους ασήμαντους με αμεροληψία,  και με ευθύτητα θα παρέχει έλεγχο  προς όφελος των πράων της γης».

Η εξουσία που έχει δοθεί στον Ιησού  περιλαμβάνει και την εξουσία να αναστήσει τους νεκρούς.

Αυτός είναι «η ανάσταση και η ζωή».

Πολλές φορές,  λέμε ότι ο Ιεχωβά Θεός γνωρίζει τα πάντα  για αυτούς που έχουν πεθάνει,  και αυτό είναι αλήθεια.

Αλλά, εφόσον ο Ιησούς θα κάνει την ανάσταση,  είναι λογικό να συμπεράνουμε  ότι και αυτός γνωρίζει τα πάντα  για τους νεκρούς και τους ζωντανούς,  και πρόκειται να τους αναστήσει όπως ακριβώς ήταν.

Τώρα, αν θα δώσει και στους χρισμένους αδελφούς του στον ουρανό  τη δύναμη να ανασταίνουν  δεν μπορούμε να το ξέρουμε.

Θα περιμένουμε να το δούμε.

Τι μάθαμε λοιπόν ως τώρα από αυτή την ομιλία;

Πώς θα το εξηγούσατε σε κάποιον που δεν ήταν εδώ σήμερα;  Δεν θα λέγατε:  «Κάποιοι που πέθαναν στα Σόδομα και στα Γόμορρα  και στον Κατακλυσμό θα αναστηθούν,  αλλά ο Σολομών δεν πρόκειται να αναστηθεί».

Όχι, όχι. Μην το πείτε αυτό.

Αυτό που λέμε είναι  ότι δεν πρέπει να είμαστε δογματικοί  όσον αφορά το ποιοι θα αναστηθούν  και το ποιοι δεν θα αναστηθούν.

Πολύ απλά, δεν ξέρουμε.

Εμπιστευόμαστε όμως τον Ιεχωβά Θεό,  εμπιστευόμαστε τον Ιησού Χριστό,  και αυτοί θα κάνουν αυτό που είναι σωστό.

Ξέρω τι σκέφτεστε.

Το μυαλό σας τρέχει τώρα  και μάλλον θα λέτε μέσα σας:

“Έλα τώρα, είπαμε για τον Κατακλυσμό,  είπαμε για τα Σόδομα και τα Γόμορρα,  με τη μεγάλη θλίψη τι θα γίνει;”

Υπάρχει κάτι που μπορούμε  ή δεν μπορούμε να πούμε σχετικά με αυτήν;

Καλή ερώτηση αυτή.

Κάτι πρέπει να πούμε και για αυτό.

Αλλά ξέρετε κάτι;

Τελείωσε ο χρόνος μου.

Από ό,τι φαίνεται,  πρέπει να τελειώσω την ομιλία του αδελφού Σπλέιν.

Και δεν νομίζω να με αφήσετε να μιλήσω για κάποιο άλλο θέμα.

Έτσι λοιπόν, ποιο σημείο θέλουμε  να μας μείνει από όσα ακούσαμε μέχρι στιγμής;

Είμαι σίγουρος ότι το συγκρατήσατε.

Θέλουμε να βλέπουμε τον στοργικό ουράνιο Πατέρα μας, τον Ιεχωβά,  ως τον ελεήμονα Κριτή  ολόκληρης της γης,  και το ίδιο και τον Γιο του, τον Ιησού Χριστό.

Ναι, μπορούμε να τους εμπιστευτούμε  ότι οι κρίσεις τους θα είναι ορθές.

Ξέρουμε ότι ο Ιεχωβά και ο Ιησούς  μπορούν να διαβάζουν καρδιές.

Και έχουν ένα μακροχρόνιο ιστορικό  όσον αφορά την τήρηση των τέλειων κανόνων δικαιοσύνης  που ο Ιεχωβά έχει θεσπίσει.

Έτσι λοιπόν,  τι θα πούμε για τις μελλοντικές κρίσεις  στη διάρκεια της μεγάλης θλίψης;

Χρειάζεται να προσαρμόσουμε την κατανόησή μας  με κάποιον τρόπο;

Προτού αρχίσουμε όμως την ανάλυσή μας,  ας μιλήσουμε λίγο ειλικρινά.

Τα πρόσφατα χρόνια,  είχαμε κάποιες αλλαγές στην κατανόησή μας  όσον αφορά τα γεγονότα  που θα συμβούν στη διάρκεια της μεγάλης θλίψης.

Και αν είστε κάποια χρόνια στην αλήθεια,  μερικές φορές είναι λίγο δύσκολο να θυμόμαστε:

“Αυτό το πιστεύαμε παλιότερα  ή το πιστεύουμε τώρα;”

Για να βεβαιωθούμε λοιπόν  ότι θυμόμαστε σωστά κάποια από τα γεγονότα  που θα λάβουν χώρα στη διάρκεια της μεγάλης θλίψης,  ας δούμε το ακόλουθο βίντεο.

Με ποιο γεγονός αρχίζει η μεγάλη θλίψη;

Με την καταστροφή της Βαβυλώνας της Μεγάλης.

Τότε, οι πολιτικές δυνάμεις θα στραφούν  εναντίον της παγκόσμιας αυτοκρατορίας της ψεύτικης θρησκείας,  δείχνοντας την απέχθειά τους  για αυτή τη συμβολική πόρνη.

Και αυτό θα οδηγήσει στην καταστροφή  όλων των οργανώσεων της ψεύτικης θρησκείας.

Με ποιο γεγονός τελειώνει η μεγάλη θλίψη;

Με τη μάχη του Αρμαγεδδώνα.

Αυτό θα είναι το τελικό στάδιο της μεγάλης θλίψης.

Ο Ιησούς μαζί με τους αναστημένους 144.000  και μυριάδες αγγέλων  θα πολεμήσουν όλους όσους εναντιώνονται στον Ιεχωβά,  στη Βασιλεία του και στον λαό του εδώ στη γη.

Αυτός θα είναι ο πόλεμος  «της μεγάλης ημέρας του Θεού του Παντοδύναμου».

Τώρα που έχουμε υπόψη  πώς θα αρχίσει και πώς θα τελειώσει η μεγάλη θλίψη,  ας δούμε μερικά ακόμη ερωτήματα.

Πόσο θα διαρκέσει αυτή η χρονική περίοδος;

Η απάντηση είναι ότι δεν ξέρουμε.

Αυτό που ξέρουμε είναι ότι έχει προειπωθεί  πως θα συμβούν πολλά γεγονότα σε αυτή την περίοδο.

Όλα αυτά τα γεγονότα όμως  ίσως συμβούν σε μια σχετικά σύντομη χρονική περίοδο.

Ωστόσο, σήμερα θα εστιάσουμε  στα λίγα γεγονότα που θα λάβουν χώρα  προς το τέλος της μεγάλης θλίψης.

Πότε συμβαίνει η επίθεση του Γωγ του Μαγώγ;

Δεν συμβαίνει στην αρχή της μεγάλης θλίψης  αλλά προς το τέλος αυτής της χρονικής περιόδου.

Αυτή η επίθεση στον λαό του Θεού  από έναν συνασπισμό εθνών  θα οδηγήσει κατευθείαν στη μάχη του Αρμαγεδδώνα.

Οπότε η επίθεση του Γωγ  θα συμβεί ακριβώς πριν από τον Αρμαγεδδώνα.

Πότε θα συγκεντρωθούν και θα παρθούν στον ουρανό  οι εναπομείναντες χρισμένοι;

Το βιβλίο του Ιεζεκιήλ δείχνει πως,  όταν ο Γωγ του Μαγώγ εξαπολύσει την επίθεσή του,  μερικοί χρισμένοι θα βρίσκονται ακόμη εδώ στη γη.

Ωστόσο, το εδάφιο Αποκάλυψη 17:14 μας λέει  πως, όταν ο Ιησούς πολεμήσει με τα έθνη,  θα έρθει μαζί με όλους “τους καλεσμένους και εκλεγμένους”,  δηλαδή με όλους τους αναστημένους 144.000.

Επομένως, η τελική συγκέντρωση των χρισμένων του  λογικά θα συμβεί μετά την επίθεση του Γωγ του Μαγώγ  και πριν τη μάχη του Αρμαγεδδώνα.

Αυτό σημαίνει ότι οι χρισμένοι θα συγκεντρωθούν  και θα παρθούν στον ουρανό  προς το τέλος της μεγάλης θλίψης,  όχι στην αρχή της.

Πότε θα λάβει χώρα η τελική κρίση  των προβάτων και των κατσικιών;

Και πάλι, αν και δεν μπορούμε να είμαστε δογματικοί  όσον αφορά την ακριβή σειρά των γεγονότων,  φαίνεται ότι η τελική κρίση λαβαίνει χώρα  στο τέλος της μεγάλης θλίψης,  όχι στην αρχή της.

Τότε είναι που έρχεται «ο Γιος του ανθρώπου με τη δόξα του  και όλοι οι άγγελοί [του] μαζί του».

Φυσικά, έχει προειπωθεί  ότι θα συμβούν πολλά άλλα γεγονότα  σε αυτή τη χρονική περίοδο.

Αλλά τώρα,  ας εστιάσουμε σε αυτά τα λίγα γεγονότα  τα οποία θα συμβούν ακριβώς πριν από το ξέσπασμα του Αρμαγεδδώνα.

Τι μαθαίνουμε από αυτά;

Πρώτον,  η κρίση του Ιησού για τα πρόβατα και τα κατσίκια  και η καταστροφή των πονηρών  θα λάβουν χώρα στο τέλος της μεγάλης θλίψης.

Δεύτερον,  θα υπάρχουν κάποιοι εναπομείναντες χρισμένοι στη γη  όταν ο Γωγ του Μαγώγ εξαπολύσει την επίθεσή του  στο τέλος της μεγάλης θλίψης.

Τρίτον,  η κρίση των ανθρώπων ως πρόβατα ή ως κατσίκια  θα βασιστεί και στο πώς φέρθηκαν στους αδελφούς του Χριστού  ακόμη και στη διάρκεια της μεγάλης θλίψης.

Είδαμε λοιπόν μια περίληψη των όσων πιστεύουμε ήδη.

Όσοι λοιπόν κρατάτε σημειώσεις  (και σκεφτήκατε “α, αυτό είναι καινούριο σημείο”)  προσέξτε τι θα πείτε στους άλλους.

Αλλά πώς επηρεάζουν αυτά τα βασικά γεγονότα  (αυτά τα πράγματα που θα συμβούν  στο τέλος της μεγάλης θλίψης,  πώς επηρεάζουν)  την κατανόησή μας για τις κρίσεις του Ιεχωβά  μέσω του Ιησού Χριστού;

Ξέρουμε ότι όσο πλησιάζουμε στη μεγάλη θλίψη,  τόσο πιο ξεκάθαρη είναι η κατανόησή μας  για αυτά που θα συμβούν.

Ναι, η κατανόησή μας διασαφηνίζεται στον κατάλληλο καιρό  αλλά και με τρόπο που  όχι μόνο θα μας βοηθήσει να υπομείνουμε στη μεγάλη θλίψη,  αλλά και να ευημερούμε πνευματικά εκείνη την περίοδο.

Αυτό που θα κάνουμε λοιπόν τώρα  είναι να εξετάσουμε τέσσερα πολύ σημαντικά ερωτήματα.

Ευτυχώς έχω χρόνο μπροστά μου.  Το πρώτο ερώτημα είναι το εξής:

Όταν αρχίσει η μεγάλη θλίψη  (και είδαμε εκεί στο διάγραμμα πώς αρχίζει,  με την καταστροφή της Βαβυλώνας της Μεγάλης,  όταν λοιπόν αρχίσει),  θα υπάρχει άραγε η ευκαιρία  για όσους δεν πιστεύουν να ενωθούν μαζί μας  στην υπηρεσία του Ιεχωβά;

Θα υπάρχει άραγε αυτή η ευκαιρία;

Τι λέγαμε στο παρελθόν;  Λέγαμε:  «Όχι, δεν θα υπάρχει η ευκαιρία  να ενωθούν μαζί μας άνθρωποι τότε».

Γιατί το λέγαμε αυτό;

Βασικά, επειδή θεωρούσαμε ότι η αφήγηση για τον Κατακλυσμό  αποτελούσε τύπο και αντίτυπο.

Και πιστεύαμε ότι επειδή η πόρτα της κιβωτού  έκλεισε πριν από την έναρξη του Κατακλυσμού,  έτσι και η πόρτα  —η ευκαιρία να υπηρετήσει κάποιος τον Θεό—  θα έκλεινε όταν θα άρχιζε η μεγάλη θλίψη.

Βέβαια, είναι αλήθεια  ότι ο Ιησούς παρομοίασε τις ημέρες του Νώε  με τον καιρό της παρουσίας του ως Βασιλιά.

Αλλά προσέξτε ότι ο Ιησούς δεν είπε τίποτα  που να έδειχνε πως εδώ υπάρχει τύπος και αντίτυπο,  και φυσικά δεν ανέφερε τίποτα για το ότι θα έκλεινε η πόρτα,  η ευκαιρία να σωθεί κάποιος.

Ας σκεφτούμε λοιπόν πάλι αυτό το ερώτημα.

Αφού αρχίσει η μεγάλη θλίψη,  θα είναι ακόμα ανοιχτή η πόρτα για σωτηρία;

Για να απαντήσουμε σε αυτό,  ας δούμε πάλι το χρονοδιάγραμμα.

Θυμάστε πότε λαβαίνει χώρα  η κρίση των προβάτων και των κατσικιών  —η τελική κρίση;

Όχι στην αρχή,  αλλά προς το τέλος της μεγάλης θλίψης.

Για να σκεφτούμε λοιπόν κάποιους ανθρώπους που γνωρίζουμε  —ίσως μη ομόπιστους συγγενείς, αποκομμένα άτομα,  άλλους που έχουν ακούσει το άγγελμα  και ίσως έχουν κάνει μελέτη μαζί μας.

Θα μπορούσαν κάποιοι από αυτούς,  μόλις δουν την καταστροφή της Βαβυλώνας της Μεγάλης,  να συμπεράνουν  ότι όσα έλεγαν οι Μάρτυρες του Ιεχωβά ήταν τελικά σωστά;

Θα μπορούσαν αυτοί να πάρουν θέση υπέρ της αλήθειας;

Αν αλλάξουν τη στάση τους και ενωθούν μαζί μας,  μήπως θα μας κακοφανεί;

Δεν μπορούμε να είμαστε δογματικοί.

Αλλά δεν θέλουμε να μοιάσουμε και στον Ιωνά  και να πούμε: «Όχι, όχι.

Η πόρτα έκλεισε, όχι, όχι».

Χρειάζεται να θυμόμαστε άλλες περιπτώσεις στις Γραφές  που μας βοηθούν να καταλάβουμε  πώς φέρθηκε ως ελεήμων Κριτής  σε κάποιους ανθρώπους ο Ιεχωβά στο παρελθόν.

Σκεφτείτε για παράδειγμα τους Ισραηλίτες  όταν έφυγαν από την Αίγυπτο.

Ανοίξτε παρακαλώ μαζί μου στην Έξοδο, στο κεφάλαιο 12.

Έξοδος, κεφάλαιο 12,  και θα διαβάσουμε το πρώτο μέρος του εδαφίου 38.

Εδώ περιγράφεται η Έξοδος  και στο εδάφιο 12:38 λέει:  «Μαζί τους έφυγε επίσης μια τεράστια μεικτή ομάδα».

Και, αν δείτε, υπάρχει μια υποσημείωση εδώ.

Τι λέει;  «Δηλαδή μεικτή ομάδα μη Ισραηλιτών,  περιλαμβανομένων και Αιγυπτίων».

Οπότε τι συνέβη;

Ενόσω οι Δέκα Πληγές έπλητταν τους Αιγυπτίους,  προφανώς μερικοί από αυτούς τους Αιγυπτίους  άρχισαν να βλέπουν τη διαφορά ανάμεσα στον Ιεχωβά  και στους ψεύτικους θεούς που λάτρευαν.

Όταν ήρθε λοιπόν η στιγμή της απόφασης  και οι Ισραηλίτες έφευγαν από την Αίγυπτο,  μερικοί από αυτούς τους Αιγυπτίους  πήγαν μαζί με τους Ισραηλίτες.

Δεν είναι πολύ ενδιαφέρον αυτό το σημείο;

Βέβαια, μπορεί να σκεφτόμαστε: “Εντάξει,  καταλαβαίνω γιατί είπαμε αυτά που είπαμε προηγουμένως,  αλλά είναι δυνατόν όλοι αυτοί με τους οποίους μελετούσαμε  (ή έστω κάποιοι από αυτούς)  να έχουν την ευκαιρία να ενωθούν μαζί μας  μετά την καταστροφή της Βαβυλώνας της Μεγάλης;

Είναι δίκαιο αυτό;

Μετάνοια της τελευταίας στιγμής;”

Αλλά μιμούμαστε έτσι τον ελεήμονα “Κριτή όλης της γης”;

Πραγματικά, δεν πρέπει να εκπλαγούμε αν συμβεί αυτό.  Σκεφτείτε και το εξής:

Όπως είδαμε στο χρονοδιάγραμμα,  μιλάμε για την περίοδο προτού λάβει χώρα η τελική κρίση.

Όποιος λοιπόν πάρει θέση υπέρ του Ιεχωβά  στο αρχικό στάδιο της μεγάλης θλίψης  θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει την επίθεση του Γωγ του Μαγώγ,  και αυτός θα είναι ένας πολύ δύσκολος καιρός.

Χρειάζεται όμως να έχουμε υπόψη μας  κάτι σε σχέση με αυτό.

Τον πρώτο αιώνα της Κοινής μας Χρονολογίας, το έτος 66,  ήρθε η στιγμή της απόφασης.

Και πολλοί αποφάσισαν να φύγουν  και να εγκαταλείψουν την Ιερουσαλήμ τότε.

Αλλά πήραν την απόφασή τους  με βάση όσα γνώριζαν και είχαν ακούσει ήδη.

Με παρόμοιο τρόπο,  το έργο κηρύγματος που κάνουμε σήμερα έχει τεράστια σημασία.

Ας προσέξουμε κάτι που είπε ο απόστολος Παύλος  και έχει καταγραφεί στην επιστολή προς τους Ρωμαίους  —Ρωμαίους 10:13, 14.

Και καθώς τα διαβάζουμε,  σκεφτείτε τα σε σχέση με αυτό που συζητάμε τώρα,  τον καιρό πριν την καταστροφή της Βαβυλώνας της Μεγάλης.

Προτού συμβεί αυτό,  προσέξτε τι λέει το εδάφιο 13:  «Διότι “όποιος επικαλεστεί το όνομα του Ιεχωβά θα σωθεί”.

Ωστόσο, πώς θα τον επικαλεστούν  αν δεν έχουν πιστέψει σε αυτόν;

Και πώς θα πιστέψουν σε αυτόν  για τον οποίο δεν έχουν ακούσει;

Και πώς θα ακούσουν αν δεν τους κηρύξει κάποιος;»

Καταλαβαίνετε γιατί είναι το έργο μας  τόσο επείγον και σημαντικό σήμερα;

Ναι, πολλοί αξιοποιούν την ευκαιρία  και παίρνουν την απόφασή τους τώρα.

Δεν είναι όμως πιθανόν,  αφού αρχίσει η μεγάλη θλίψη,  πολλοί που έχουν ακούσει το άγγελμα των Μαρτύρων του Ιεχωβά  να πάρουν τότε τη σωστή απόφαση,  να κάνουν τότε τη σωστή επιλογή;

Και πάλι, δεν μπορούμε να είμαστε δογματικοί,  αλλά ασφαλώς το ελπίζουμε να συμβεί αυτό.

Μιας και ασχολούμαστε με αυτό το θέμα,  ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας.

Τι εννοώ με αυτό;

Κάποιοι από εμάς στο παρελθόν  (μην ανησυχείτε, δεν θα πούμε ονόματα)  κάποιοι από εμάς έλεγαν:  «Ξέρεις κάτι;

Ελπίζω ο μη ομόπιστος συγγενής μου να πεθάνει  προτού αρχίσει η μεγάλη θλίψη».

Α! Σας έπιασα!

Το έχετε σκεφτεί αυτό, έτσι δεν είναι;  «Γιατί αν πεθάνει πριν από τη μεγάλη θλίψη,  θα έχει την ευκαιρία να αναστηθεί.

Αλλά στη διάρκεια της; Όχι».

Αλλά για να το σκεφτούμε αυτό λίγο.

Εξαρτάται η αιώνια σωτηρία κάποιου  από το πότε θα πεθάνει;

Ή εξαρτάται στην πραγματικότητα  από την κατάσταση της καρδιάς του;

Βλέπετε ο ελεήμων Κριτής της γης  ξέρει την κατάσταση της καρδιάς τους.

Και, αλήθεια,  ποιο θα ήταν το σκεπτικό πίσω από ένα τέτοιο ερώτημα;  Φανταζόμαστε τον Ιεχωβά να λέει στον Ιησού:

«Κοίτα, αυτός ο άνθρωπος πρέπει να πεθάνει για πάντα.  Αλλά, κοίτα τώρα, πέθανε πριν από τη μεγάλη θλίψη.

Πω πω! Τώρα πρέπει να τον αναστήσουμε».

Σοβαρά τώρα;

Ο Ιεχωβά είναι ο δίκαιος, ελεήμων Κριτής.

Ξέρει τις καρδιές των ανθρώπων,  δεν μπορεί να τον ξεγελάσει κανείς.

Αυτό ήταν λοιπόν το πρώτο ερώτημα.

Νομίζω ότι ήταν ενδιαφέρον, έτσι δεν είναι;

Μετά το ξεκίνημα της μεγάλης θλίψης  κλείνει η πόρτα για σωτηρία;  Η απάντηση είναι:  θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε.

Αλλά, σύμφωνα με τις Γραφές,  υπάρχει η πιθανότητα μερικοί να πάρουν θέση υπέρ της αλήθειας.  Δεύτερο ερώτημα:  Πότε τελειώνει το κήρυγμα των καλών νέων της Βασιλείας;

Καλό ερώτημα.

Αρχικά, ας θυμόμαστε ότι τα καλά νέα  είναι καλά νέα μόνο για εμάς  και για αυτούς που τα δέχονται.

Όπως αναφέρει όμως ο δεύτερος ψαλμός,  για τον υπόλοιπο κόσμο δεν ήταν ποτέ καλά νέα.

Τι μας λέει λοιπόν το εδάφιο Ματθαίος 24:14;

Μας λέει ότι “τα καλά νέα θα κηρυχτούν”  και «τότε θα έρθει το τέλος».

Ας ξαναδούμε το χρονοδιάγραμμα.

Ποιο είναι «το τέλος» για το οποίο μιλάει το εδάφιο;

Πρόκειται για το τελικό στάδιο της μεγάλης θλίψης.

Αυτό σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια της μεγάλης θλίψης  θα κηρύττονται ακόμη τα καλά νέα της Βασιλείας.

Και θα συνεχίσουν να είναι καλά νέα για εμάς,  αλλά όχι για τον υπόλοιπο κόσμο.

Τα καλά νέα θα γίνονται δριμύτερα με το πέρασμα του χρόνου  και θα αναγκάσουν τους ανθρώπους να πάρουν μια απόφαση:  είτε να δεχτούν τη Βασιλεία είτε όχι.

Δεν είναι λοιπόν αυτός ένας ακόμη λόγος  για τον οποίο δεν πρέπει να εκπλαγούμε  αν μερικοί πάρουν θέση υπέρ της αλήθειας  ακόμη και μέσα στη μεγάλη θλίψη;  Το τρίτο ερώτημα:

Όλοι όσοι πεθάνουν στη διάρκεια της μεγάλης θλίψης  θα έχουν αιώνιο θάνατο και δεν θα αναστηθούν ποτέ;

Αρχικά, μπορούμε να πούμε ότι τα κατσίκια  δεν πρόκειται να αναστηθούν, έτσι δεν είναι;

Επειδή θα οδηγηθούν σε «αιώνια εκκοπή»  σύμφωνα με αυτά που είπε ο Ιησούς.

Και στη 2 Θεσσαλονικείς, κεφάλαιο 1, λέει  ότι κάποιοι θα λάβουν “την τιμωρία της αιώνιας καταστροφής”.

Αλλά για ποια χρονική περίοδο μιλάμε;

Ας δούμε πάλι λίγο το χρονοδιάγραμμα.

Αναφερόμαστε στον καιρό,  κατά τον οποίο ο Ιησούς έρχεται μαζί με τους αγίους του.

Τι βλέπουμε λοιπόν εδώ στο χρονοδιάγραμμά μας;

Ότι αυτό συμβαίνει στο τέλος της μεγάλης θλίψης,  τότε που οι άνθρωποι θα κριθούν ως κατσίκια.

Τότε είναι που θα λάβουν αυτή την κρίση.

Αλλά προκύπτουν μερικά άλλα ερωτήματα.

Εκείνοι που θα κριθούν ως κατσίκια,  (εκείνοι που λαβαίνουν αιώνια καταστροφή)  προφανώς είχαν επαρκείς ευκαιρίες  (είχαν άφθονες ευκαιρίες)  να δεχτούν ή να απορρίψουν τη Βασιλεία.

Τι θα πούμε όμως  για εκείνους που πέθαναν πριν από την τελική κρίση;

Άρα, ξεκινάει η μεγάλη θλίψη.

Δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει  και, κάθε μέρα που θα περνάει,  σίγουρα θα πεθαίνουν άνθρωποι.

Το ξέρετε ότι κάθε μέρα σε όλο τον κόσμο  πεθαίνουν περίπου 150.000 άνθρωποι  είτε από φυσικά αίτια  είτε από πολέμους, ασθένειες και πολλά άλλα;

Τι θα πούμε λοιπόν για αυτά τα άτομα;

Δεν θα πεθάνουν από το χέρι του Ιεχωβά ως τιμωρία.

Οπότε, τι πρέπει να θυμόμαστε;

Ότι ο ελεήμων Κριτής ξέρει ποιοι πρέπει να αναστηθούν  και ποιοι δεν πρέπει να αναστηθούν.

Έτσι λοιπόν, δεν μπορούμε να είμαστε δογματικοί  σχετικά με εκείνους που ίσως πεθάνουν εκείνη την περίοδο.

Ξέρουμε όμως ότι ο Ιεχωβά και ο Ιησούς  θα κάνουν αυτό που είναι σωστό.  Και τώρα ένα τελευταίο σημαντικό ερώτημα:

Όλοι όσοι θα ζουν κατά τη διάρκεια της μεγάλης θλίψης  θα έχουν επαρκείς ευκαιρίες να αποφασίσουν  αν θα ταχθούν υπέρ της Βασιλείας ή εναντίον της;

Τι λέτε;

Μην το πείτε φωναχτά.  Η απάντηση είναι απλώς:

Δεν μπορούμε να ξέρουμε.

Και δεν χρειάζεται να ξέρουμε,  γιατί δεν είμαστε εμείς οι κριτές.

Δεν είναι δική μας δουλειά αυτό.  Ίσως όμως μια φωνούλα μέσα σας να λέει:

“Γιατί να μην ξέρουμε;

Εγώ πάντα πίστευα ότι πεθαίνεις εκείνη την περίοδο, πάει, τέλος”.

Σκεφτείτε όμως, αναφέραμε προηγουμένως  ότι κάθε μέρα πεθαίνουν κατά μέσο όρο 150.000 άνθρωποι,  αλλά γεννιούνται και 350.000 μωρά κάθε μέρα.

Έτσι λοιπόν,  ακόμη και αν η μεγάλη θλίψη διαρκέσει μόνο λίγες μέρες,  κάθε μέρα θα γεννιούνται μωρά.

Και τι θα πούμε για περιοχές όπου τα καλά νέα  δεν έχουν κηρυχτεί σε πλήρη βαθμό,  ίσως σε χώρες όπου το έργο μας είναι υπό περιορισμό;  Ίσως αναρωτιόμαστε:

“Θα καταφέρουμε να κηρύξουμε σε κάθε άνθρωπο;”

Το εδάφιο Ματθαίος 10:23,  αν το δείτε αργότερα,  φαίνεται να υποδεικνύει ότι μπορεί και όχι.  Ένα ενδιαφέρον ερώτημα λοιπόν είναι:

Είναι λογικό  να συμπεράνουμε ότι ο Ιεχωβά και ο Ιησούς  θα χαρακτηρίσουν αυτομάτως ως κατσίκια εκατομμύρια ανθρώπους  ακόμη και αν δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία  να ανταποκριθούν στο άγγελμα;

Ενδιαφέρον ερώτημα.

Αν δεν έλαβαν ποτέ την ευκαιρία  και πεθάνουν εκείνη την περίοδο,  υπάρχει πιθανότητα να αναστηθούν ως άδικοι;

Ποια είναι η απάντηση;

Πολύ απλά, δεν ξέρουμε.

Δεν μπορούμε να είμαστε δογματικοί,  και δεν πρέπει να είμαστε δογματικοί γιατί δεν ξέρουμε.

Απεναντίας, ας βρίσκουμε παρηγοριά σε αυτό που ξέρουμε.

Και τι ξέρουμε;

Ξέρουμε ότι ο Ιεχωβά και ο Ιησούς είναι ελεήμονες  και ότι θα κάνουν πάντα αυτό που είναι σωστό.

Και στο εδάφιο Ιεζεκιήλ 33:11, τι λέει;

Ότι “ο Ιεχωβά  δεν βρίσκει ευχαρίστηση στον θάνατο του πονηρού”.

Θέλει να αλλάξουν.

Και ξέρουμε ότι ο Ιεχωβά και ο Ιησούς  θα κρίνουν το κάθε άτομο με ισορροπημένο,  δίκαιο και ελεήμονα τρόπο.  Ίσως όμως τώρα να σκέφτεστε:

“Πω πω! Πώς θα τα θυμάμαι όλα αυτά;”

Μπορεί μάλιστα να πιάστηκε και το χέρι σας αν κρατάτε σημειώσεις.

Μην ανησυχείτε.

Ένα μελλοντικό άρθρο της <i>Σκοπιάς</i>  θα έχει όλες τις λεπτομέρειες που χρειαζόμαστε,  γι’ αυτό περιμένετε λίγο.  Στο μεταξύ, όμως,  τι πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε;

Πρέπει να συνεχίσουμε να κηρύττουμε το άγγελμα  σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους.

Δεν μπορούμε να ξέρουμε  τι αποτελέσματα μπορεί να προκύψουν.

Και, καθώς συνεχίζουμε να κηρύττουμε,  να θυμάστε, αφήστε την κρίση στον Ιεχωβά και στον Ιησού!

Εκείνοι <i>πάντα</i> θα κάνουν αυτό που είναι σωστό,  θα είναι ελεήμονες και δίκαιοι.

Και για αυτό μπορούμε να είμαστε απόλυτα βέβαιοι!  Και πάνω που θα σας ρωτούσα:

Δεν ήταν συναρπαστικά όλα αυτά;

Αλλά με αυτό το χειροκρότημα δώσατε ήδη την απάντηση.

Ήταν εξαιρετικά όσα ακούσαμε και πολύ συγκινητικά.

Σας ευχαριστούμε, αγαπητοί αδελφοί,  που μας παρουσιάσατε αυτά τα μέρη.

Πάνω από όλα,  είμαστε ευγνώμονες στον ουράνιο Πατέρα μας, τον Ιεχωβά,  ο οποίος συνεχίζει να μας βοηθάει να βλέπουμε τα πράγματα  όπως τα βλέπει εκείνος.

Και εμπιστευόμαστε πλήρως  στα υπέροχα χέρια του και στα χέρια του Γιου του.

Στη συνέχεια του προγράμματός μας,  ανυπομονούμε να δούμε ένα νέο βίντεο που έχει τον τίτλο:  <i>Γίνετε Φίλοι του Ιεχωβά—Είστε Πολύτιμοι για τον Ιεχωβά.</i>

Δεν είναι πολύ ωραίος τίτλος;

Ας δούμε το βίντεο.

Καλημέρα, παιδιά.

Είμαι ο διευθυντής σας, ο κύριος Ροντρίγκεζ,  και έχω τη χαρά να σας ανακοινώσω  ότι σύντομα θα έχουμε το πάρτι του σχολείου.

Δεν ανυπομονείτε;

Ετοιμαστείτε για παιχνίδια,  κεράσματα και πολλά ακόμα.

Θα είναι τέλεια!

Ζήτω!

Ω ναι! Ω ναι!

Ώρα για πάρτι! Ώρα για πάρτι!

Εντάξει τώρα παιδιά, ησυχάστε.

Θα σας δω όλους αύριο.

Θα τα πούμε εκεί, Σοφία.

Αχ, τι λέω;

Εσύ δεν θα ’ρθεις.

Λοιπόν, αυτά για σήμερα!

Τι;

Α, ναι, σωστά, σωστά, ευχαριστώ!

Προτού σας αφήσω,  θέλαμε να ανακοινώσουμε  το βραβείο για τον μαθητή του μήνα, το οποίο παίρνει ...

Πέτρο! Είσαι κι ο πρώτος!

Ωω! Μπράβο στον Πέτρο!

Είδες τον αδελφό μου;

Με τη βοήθεια του Ιεχωβά, τα πάει καλά στο σχολείο.

Μ’ αρέσει να μαθαίνω για τον Ιεχωβά.

Έτοιμη για τη μελέτη μας;

Αα, να πάρω το βιβλίο μου.

Τα λέμε έξω.

Εντάξει!

Γεια σου, Άννα.

Ωω, γεια.

Τι κάνεις;

Μμ, πάω τώρα να βρω ...  ... τη Σοφία.

Τι δουλειά έχεις εσύ μ’ αυτήν;

Είναι τόσο ...

Διαφορετική;

Παράξενη.

Ποτέ δεν κάνει τίποτα διασκεδαστικό.

Εσύ είσαι διαφορετική, Άννα.

Με την καλή έννοια.

Εσύ πρέπει να κάνεις παρέα με εμάς  —όχι με αυτή την ξενέρωτη.  Τζένη,  έλα τώρα στο γραφείο μου.

Τα λέμε, Άννα.

Δεν σε πειράζει που οι άλλοι σε θεωρούν διαφορετική;

Τι εννοείς;

Να, κάποια παιδιά λένε ότι  είναι παράξενο που δεν γιορτάζεις  και δεν κάνεις τίποτα διασκεδαστικό.

Τι;

Ποιος λέει ότι δεν διασκεδάζουμε;

Και βέβαια διασκεδάζουμε.

Μερικές φορές, είναι δύσκολο να διαφέρεις,  αλλά είναι καλό.

Και ο Ιησούς διέφερε.

Ο Ιησούς;

Ναι, σωστά!

Μαθαίνουμε πολλά για αυτόν στην οικογενειακή λατρεία.  Στην Αγία Γραφή,  ο Ιησούς είπε στους ακολούθους του  “να μην είναι μέρος του κόσμου”.

Τι νομίζετε ότι σημαίνει “να μην είμαστε μέρος του κόσμου”;

Μμ.

Ωω!

Ωω!  Αντίστροφη μέτρηση:

Δέκα, εννιά, οχτώ, εφτά,  έξι, πέντε, τέσσερα, τρία, δύο, ένα.

Εκτόξευση!

Καλή σκέψη.

Αλλά δεν χρειάζεται να φύγουμε από τη γη.

Δεν είπε ότι ήθελε να πάρει τους ακολούθους του  έξω «από τον κόσμο», αλλά ...  . . . ότι δεν έπρεπε να «είναι μέρος του κόσμου».

Μπράβο, αγάπη μου.

Και τι άλλο είπε ο Ιησούς;  «Δεν είναι μέρος του κόσμου,  όπως εγώ δεν είμαι μέρος του κόσμου».

Τι εννοούσε ο Ιησούς ότι δεν ήταν «μέρος του κόσμου»;

Για να δούμε!

Ο Ιησούς ήταν διαφορετικός από όλους τους άλλους,  το ίδιο και οι φίλοι του.

Έδειχνε και σε άλλους πώς να είναι διαφορετικοί  με αυτά που έκαναν,  με αυτά που έλεγαν,  ακόμα και με αυτά που σκέφτονταν.

Αλήθεια; Πώς;

Οι άνθρωποι δεν είναι πάντα καλοί με αυτούς  που θεωρούν διαφορετικούς.

Αλλά ο Ιησούς ήθελε να τους βοηθάει όλους.

Και γι’ αυτό κάποιοι θύμωναν πάρα πολύ.

Ήθελαν ο Ιησούς να μοιάζει με εκείνους.

Αλλά δεν τον ένοιαζε τι σκέφτονταν,  επειδή σε ποιον ήθελε να μοιάζει ο Ιησούς;

Στον Ιεχωβά!

Σωστά.

Ο Ιεχωβά είπε ότι όσοι τον υπάκουαν  θα ήταν πολύτιμοι για εκείνον.

Αν λοιπόν αγαπάμε και υπακούμε στον Ιεχωβά  και δεν είμαστε «μέρος του κόσμου» σαν τον Ιησού, ...  ... τότε είμαστε πολύτιμοι για Εκείνον!

Δεν ξέρω αν θα μπορέσω ποτέ να σας μοιάσω.

Τι εννοείς;

Εντάξει, εντάξει τώρα παιδιά, ησυχάστε.

Δεν ξέρω.

Πρέπει, πρέπει να φύγω.

Αν αγαπάμε και υπακούμε στον Ιεχωβά,  τότε είμαστε πολύτιμοι για εκείνον!

Κοιτάξτε!

Ένας λεπρός!

Φύγε μακριά μας!

Δεν σε θέλουμε εδώ!

Τι κάνει!  Δεν θα ’πρεπε να είναι εδώ!

Κύριε, αν εσύ θέλεις,  μπορείς να με καθαρίσεις από τη λέπρα.

Θέλω!

Καθαρίσου.

Θαύμα!

Δεν το πιστεύω αυτό που έκανε.

Ο Ιησούς δεν είναι σαν εμάς.

Ο Ιησούς ήταν διαφορετικός από τους άλλους  με αυτά που έλεγε, έκανε και σκεφτόταν.

Λυπάμαι για τη γιαγιά σου.

Αυτό είναι για εσένα.

Θα σε βοηθήσει να νιώσεις καλύτερα.

Ευχαριστώ.

Και γι’ αυτό κάποιοι θύμωναν πάρα πολύ.

Αα!

Ουπς! Δεν σε είδα.

Είσαι καλά;

Έλα.

Και μένα τα ίδια μου κάνουν.

Οι άνθρωποι δεν είναι πάντα καλοί με αυτούς  που θεωρούν διαφορετικούς.

Εσύ πρέπει να κάνεις παρέα με εμάς  —όχι με αυτή την ξενέρωτη.

Αλλά ο Ιησούς ήθελε να μοιάζει με τον Πατέρα του,  τον Ιεχωβά,  και αυτό τον έκανε πολύτιμο.

Γεια σου μωρό μου, πώς πήγε η μελέτη με τη Σοφία;

Μαμά, θέλω κάτι να σου δείξω.

Ναι, φυσικά.

Αυτό ήταν παιδιά, καλά να περάσετε στο πάρτι!

Ε, Άννα, δεν θα ’ρθεις;

Μάθε από τον ειδικό.

Γεια σας παιδιά!

Δεν πήγες στο πάρτι;

Μπα, ήθελα να κάνω το σωστό.

Τέλεια!

Ώρα για διασκέδαση!

Αα, άντε πάλι!

Απολαμβάνουμε πάρα πολύ αυτά τα υπέροχα βίντεο,  δεν συμφωνείτε;

Μιας και μιλάμε για βίντεο,  θα θέλατε να μάθετε τι συμβαίνει στο εργοτάξιο του Ράμαπο  καθώς και με τα βίντεο που γυρίζονται στην Αυστραλασία;

Είμαι σίγουρος!

Ας δώσουμε την προσοχή μας στον αδελφό Λετ,  ο οποίος θα μας ενημερώσει σε σχέση με αυτά  στην ομιλία με θέμα  «Το Άρμα του Ιεχωβά Κινείται».

Χαίρομαι που ανυπομονείτε για αυτό το μέρος.

Στο εδάφιο 2 Σαμουήλ 15:1  διαβάζουμε ότι ο Αβεσσαλώμ,  που προσπαθούσε να σφετεριστεί τον θρόνο,  έβαλε να του φτιάξουν ένα βασιλικό άρμα.

Το έσερναν επιβλητικά άλογα  και πενήντα άντρες έτρεχαν μπροστά από το άρμα.

Όσο εντυπωσιακό και αν φαινόταν σε πολλούς  αυτό το άρμα και ο αναβάτης του,  σε σύγκριση με το ουράνιο άρμα  που αναφέρεται στο πρώτο κεφάλαιο του Ιεζεκιήλ,  το άρμα του Αβεσσαλώμ  θα ήταν ένα αργοκίνητο, μικροσκοπικό σαραβαλάκι.  Όπως ξέρουμε,  το άρμα που αναφέρεται στο πρώτο κεφάλαιο του Ιεζεκιήλ  αντιπροσωπεύει το ουράνιο τμήμα της οργάνωσης του Ιεχωβά. Ποιος είναι ο αναβάτης αυτού του άρματος;

Ο ίδιος ο Ιεχωβά.

Γιατί περιγράφεται με αυτόν τον τρόπο;

Επειδή ο Ιεχωβά  ελέγχει στοργικά τις κινήσεις της οργάνωσης του,  ώστε να επιτελεί το θέλημά του και τον σκοπό του.

Να γιατί στο εδάφιο Ιεζεκιήλ 1:18 αναφέρει  ότι τα στεφάνια των τροχών του άρματος  είχαν «μάτια ολόγυρα».

Ο Ιεχωβά που βλέπει τα πάντα  κατευθύνει και τα πάντα.

Με τι ταχύτητα κινείται το άρμα του Ιεχωβά;

Το άρμα του Αβεσσαλώμ  μπορεί να έφτανε και τα 72 χιλιόμετρα την ώρα  —την ταχύτητα ενός αλόγου κούρσας.

Αλλά τι θα πούμε για το άρμα του Ιεχωβά;

Στο βιβλίο του Ιεζεκιήλ, στο κεφάλαιο 1, εδάφιο 14,  οι κινήσεις του άρματος  λέγεται ότι έμοιαζαν «με αστραπές».

Μια αστραπή ταξιδεύει με 300.000 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο  —με την ταχύτητα του φωτός.

Αλλά, αν το σκεφτούμε,  το άρμα του Ιεχωβά είναι πολύ πιο γρήγορο.

Θα μπορούσαμε να πούμε  ότι ταξιδεύει με την ταχύτητα της σκέψης,  την ταχύτητα της σκέψης του Ιεχωβά.

Η ταχύτητά του είναι αδύνατον να μετρηθεί.

Φυσικά, δεν μπορούμε να δούμε στο αόρατο βασίλειο,  να δούμε πώς χρησιμοποιεί ο Ιεχωβά  το ουράνιο τμήμα της οργάνωσής του με αστραπιαία ταχύτητα  για να επιτελεί τον σκοπό του και το θέλημά του.

Αλλά μπορούμε να δούμε  πόσο γρήγορα κινούνται τα πράγματα  στο ορατό τμήμα της οργάνωσης του Ιεχωβά.

Και αυτό είναι λογικό, έτσι δεν είναι;

Γιατί το επίγειο τμήμα  συνδέεται στενά με το ουράνιο  και στην πραγματικότητα είναι αντανάκλαση  του ουράνιου τμήματος της οργάνωσης του Ιεχωβά.

Όσα είπαμε ως τώρα  μας φέρουν σε αυτό που είπε προηγουμένως ο αδελφός Κουκ  —σε μια ενημέρωση  για δύο έργα που κινούνται πολύ γρήγορα,  τα οποία προφανώς κατευθύνει ο Ιεχωβά,  και τώρα θα ενημερωθούμε για την πρόοδό τους.

Βλέπετε, όλο για την ταχύτητα μιλάω σήμερα,  αφού όλα κινούνται πολύ γρήγορα.

Συμβαίνουν πολλά πράγματα,  και σίγουρα ο Ιεχωβά είναι αυτός που κατευθύνει τα ζητήματα.  Όπως είπαμε λοιπόν,  θα δούμε τώρα μια ενημέρωση  σχετικά με τις εγκαταστάσεις ήχου/εικόνας  που χτίζονται στο Ράμαπο της Νέας Υόρκης.

Τώρα, ίσως θυμάστε ότι αυτές οι εγκαταστάσεις χτίζονται  σε μια έκταση που είχε ήδη αγοράσει η οργάνωση.

Και είναι βολικό που βρίσκονται μόλις τρία χιλιόμετρα  από τα παγκόσμια κεντρικά γραφεία μας στο Γουόργουικ.

Μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια είναι  ότι το Κυβερνών Σώμα προσπαθούσε επί χρόνια  (το παλεύαμε πολύ) να πουλήσουμε αυτή την έκταση,  αλλά κάθε προσπάθεια έπεφτε στο κενό.

Τότε συνειδητοποιήσαμε  ότι αυτή είναι η ιδανική τοποθεσία  για να χτιστούν κάποιες πολύ απαραίτητες εγκαταστάσεις,  ώστε να συγκεντρωθούν κάτω από μία στέγη  όλες οι εργασίες  που αυτή τη στιγμή γίνονται σε πολλές τοποθεσίες  —ένας χώρος για να παράγονται οι ηχογραφήσεις,  τα βίντεο και οι καλλιτεχνικές απεικονίσεις.

Και αυτό επίσης δείχνει  το πώς τα μάτια του Ιεχωβά βλέπουν τα πάντα.

Μάλιστα μας φέρνει στο μυαλό τα λόγια του Ψαλμού 32.

Πάμε εκεί  —Ψαλμός 32, στο εδάφιο 8, ο Ιεχωβά λέει:  «Θα σου δώσω ενόραση  και θα σε διδάξω την οδό  στην οποία πρέπει να πηγαίνεις.

Θα σου δώσω συμβουλή  έχοντας το μάτι μου στραμμένο πάνω σου».

Είναι ξεκάθαρο ότι ο Ιεχωβά κατευθύνει στοργικά τα ζητήματα.

Είμαι σίγουρος ότι ανυπομονείτε να δείτε τώρα το βίντεο  που δείχνει όλα όσα γίνονται εκεί στο Ράμαπο.

Απολαύστε το βίντεο.

Ο σκοπός που κατασκευάζεται το Ράμαπο  είναι να βρίσκονται όλες οι εγκαταστάσεις πολυμέσων  στον ίδιο χώρο.

Όταν ξεκινάει ένα έργο,  θέλουμε πάντα να προχωρούν γρήγορα τα πράγματα.

Αλλά, κάποιες φορές, η πραγματικότητα είναι  ότι δεν προχωρούν όσο γρήγορα θα θέλαμε.

Εδώ και αρκετά χρόνια,  γίνεται πολύ εντατικός σχεδιασμός  και έχουμε δει πολλές αλλαγές όλο αυτόν τον καιρό.

Έχουμε αντιμετωπίσει αρκετές προκλήσεις στο έργο του Ράμαπο.

Στην πολιτεία της Νέας Υόρκης  μπορείς να κόψεις δέντρα μια συγκεκριμένη περίοδο.

Επιτρέπεται να κόψουμε δέντρα  από τον Νοέμβριο μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Το δημοτικό συμβούλιο  μας έδωσε μια ειδική άδεια  για να μπορούμε να κόψουμε δέντρα.

Ωστόσο, προτού κάνουμε αυτή την εργασία,  συνειδητοποιήσαμε ότι και ένας άλλος φορέας  έπρεπε να δώσει την άδεια για να το κάνουμε αυτό,  και δεν μας την έδωσε.  Αρχικά,  σχεδιάζαμε να κάνουμε όλη αυτή την εργασία σε 12 εβδομάδες.

Kαι υπολογίζαμε 12 εβδομάδες με τη χρήση μηχανημάτων.

Kαι, αν δεν το καταφέρναμε αυτό,  θα έπρεπε να περιμένουμε έναν ολόκληρο χρόνο  για να κόψουμε αυτά τα δέντρα.

Τα περιθώρια λοιπόν άρχισαν να στενεύουν.

Από τις 12 εβδομάδες πήγαμε στις 8  και τελικά φτάσαμε στις 6.

Kαι τότε, με κάποιον τρόπο,  προσέξαμε κάτι στους όρους της άδειας  που μας έδωσε την ιδέα για κάτι άλλο  —να κόψουμε τα δέντρα με διαφορετικό τρόπο.

Πήραμε λοιπόν την άδεια να κόψουμε τα δέντρα,  αλλά έπρεπε να τα κόψουμε όλα με εργαλεία χειρός.

Προσλάβαμε λοιπόν έναν εξωτερικό εργολάβο  που έκοψε όλα τα δέντρα μέσα σε τέσσερις εβδομάδες...  ...δύο εβδομάδες προτού τελειώσει η περίοδος κοπής δέντρων.

Κάθε μέρα που περνάει  απαιτείται πολλή εργασία  για να πάρουμε άλλες απαραίτητες άδειες.  Ο σχεδιασμός συνεχίζεται,  ο προϋπολογισμός του έργου συνεχίζεται.

Δεν έχουν σταματήσει.

Δεν έχουμε ρίξει καθόλου ρυθμούς.

Λόγω των καθυστερήσεων που υπήρξαν,  χρειάστηκε να διοριστούν κάποιοι αδελφοί και αδελφές  σε άλλα τμήματα.

Είχαμε τόσους πρόθυμους εθελοντές  που είχαν τις γνώσεις, την εκπαίδευση.

Ήταν πρόθυμοι να κάνουν οτιδήποτε χρειαζόταν,  αλλά δεν είχαμε εργασία για αυτούς εκείνη τη στιγμή.

Επικοινωνήσαμε με διάφορα τμήματα  στο γραφείο τμήματος και στα κεντρικά γραφεία.

Και αποδείχτηκε ότι πολλά από αυτά τα τμήματα  προσεύχονταν για επιπρόσθετη βοήθεια.  Οι αδελφοί είχαν μια συνάντηση μαζί μας και μας είπαν:  «Ξέρουμε ότι δεν σας έχουμε 100 τοις εκατό απασχολημένους,  όπως θα θέλατε.

Κάποιοι από εσάς θα λάβουν νέους διορισμούς.

Οι περισσότεροι από εσάς θα βγείτε έξω για λίγο  μέχρι να πάρουμε τις άδειες και μετά θα ξανάρθετε».

Μου είπαν ότι θα πάω στο CDE,  αλλά ούτε που ήξερα τι ήταν αυτό  —τα Δίκτυα του Τμήματος Υπολογιστών.

Και σκέφτηκα: “Δεν είναι για μένα αυτά.

Εγώ είμαι της οικοδόμησης”.

Αλλά τελικά, μου άρεσε πάρα πολύ.

Έμαθα τόσο πολλά.

Και δεθήκαμε πάρα πολύ με την ομάδα που δούλευα.

Ήταν υπέροχη αλλαγή.

Είδαμε ότι ο Ιεχωβά πάντα μας προσέχει.

Το ότι βρεθήκαμε στο Ράμαπο  ήταν ένα από τα πιο εκπληκτικά προνόμια που είχαμε ποτέ.

Αλλά και πάλι εργαζόμαστε για τον Ιεχωβά  και μάλιστα στο κέντρο της οργάνωσης.

Αυτοί οι αδελφοί και οι αδελφές  είναι όντως άντρες και γυναίκες πίστης,  που βοηθούν στην προώθηση των συμφερόντων της Βασιλείας  όπου κι αν είναι.

Ακόμα και κάποιες φορές που χρειάστηκε να περιμένουμε,  για παράδειγμα κάποιες εγκρίσεις,  το έργο δεν σταμάτησε.  Όσο περιμέναμε,  μπορέσαμε να συνεργαστούμε με τμήματα του Μπέθελ,  να συνεργαστούμε με επιτροπές του Κυβερνώντος Σώματος,  με εξωτερικές ομάδες του σχεδιασμού των εγκαταστάσεων  ήχου/εικόνας.

Και, χάρη σε αυτό,  έχει βελτιωθεί και ο σχεδιασμός των κτιρίων.  Ξαναείδαμε κάποια πράγματα,  όπως πώς θα μπορούσαν να δημιουργηθούν ευέλικτοι χώροι.

Και επίσης, αυτούς τους χώρους,  πώς θα μπορούσαν να τους μοιραστούν διάφορα τμήματα  ώστε να αξιοποιηθούν όσο το δυνατόν καλύτερα;

Το Καλλιτεχνικό Τμήμα θα είναι στο ίδιο κτίριο  με άλλα τμήματα παραγωγής πολυμέσων  —με το Τμήμα Ήχου και με το Τμήμα Εικόνας—  ώστε, όταν χρειαστεί να συνεργαστούν,  να είναι αυτό πιο εύκολο  και να βγαίνει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Πρόκειται για υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις ήχου/εικόνας  και καλλιτεχνικών παραγωγών.

Το να σχεδιάσουμε τις εγκαταστάσεις  ώστε να συμβαδίζουν,  όχι μόνο με τις τεχνολογίες σε αυτόν τον τομέα,  που αλλάζουν συνεχώς,  αλλά και με τις ανάγκες της οργάνωσης,  είναι κάτι συναρπαστικό αλλά και δύσκολο.

Τα κτίρια έχουν σχεδιαστεί  και θα οικοδομηθούν με τέτοιον τρόπο  ώστε, αν χρειαστεί να γίνουν προσαρμογές αργότερα  για να συμβαδίσουμε με την τεχνολογία,  να μη χρειαστεί να γκρεμίσουμε τα κτίρια  για να γίνουν αυτές οι αλλαγές.

Έχουμε σχεδιάσει υπέροχα στούντιο  που θα είναι λειτουργικά όχι μόνο τώρα,  αλλά και για μελλοντικά πρότζεκτ.

Ένα συναρπαστικό χαρακτηριστικό των εγκαταστάσεων παραγωγής  θα είναι η χρήση γιγαντοοθόνων για εικονική παραγωγή.

Μάλιστα, έχουμε αρχίσει να χρησιμοποιούμε αυτή την τεχνολογία  στα βίντεο που γυρίζουμε εδώ στο Πάτερσον.

Χάρη σε αυτές τις γιγαντοοθόνες,  μπορούμε να δημιουργήσουμε ψηφιακά σκηνικά,  σκηνικά που δίνουν την αίσθηση  ότι τα βίντεο έχουν γυριστεί σε κάποια εξωτερική τοποθεσία.

Το Κυβερνών Σώμα μάς έκανε σαφές  ότι αυτό που τους ενδιαφέρει κυρίως  είναι η πνευματικότητα όσων συμμετέχουν στις παραγωγές μας.

Αν οι αδελφοί χρειάζεται να λείπουν πολύ καιρό  για τις ανάγκες των γυρισμάτων,  αυτό θα μπορούσε να διαταράξει το πνευματικό τους πρόγραμμα.

Χάρη στην εικονική παραγωγή,  θα μειωθεί η ανάγκη να ταξιδεύουμε  ή να εργαζόμαστε ώρες  που παρεμποδίζουν τις θεοκρατικές δραστηριότητες.  Κάποιες φορές,  συμβαίνουν πράγματα που περιορίζουν τη δυνατότητά μας  να ταξιδέψουμε σε μια άλλη τοποθεσία,  αλλά με τη χρήση γιγαντοοθόνων δεν μας σταματάει τίποτα.

Η παραγωγή βίντεο θα συνεχίζεται στο στούντιο.

Τώρα θα μπορούμε να δημιουργούμε σκηνικά  που θα δίνουν την εντύπωση ότι είμαστε σε Βιβλικές χώρες.

Και είμαστε απόλυτα βέβαιοι  ότι, με την ευλογία του Ιεχωβά,  αυτές οι καινούριες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις  θα συμβάλλουν πάρα πολύ στην εξοικονόμηση πόρων  αλλά και στην αποδοτικότητα  καθώς συνεχίζουμε να παράγουμε υπέροχα βίντεο  και απεικονίσεις προς όφελος της αδελφότητας.

Βέβαια, επειδή το βίντεο που είδατε  γυρίστηκε πριν από καιρό,  έχει περάσει καιρός από τότε,  θέλουμε να σας πούμε κάποιες πιο πρόσφατες εξελίξεις  σε σχέση με αυτό το έργο.

Στο βίντεο είδαμε τα κομμένα δέντρα  να είναι έτσι διασκορπισμένα στο έδαφος,  καλυμμένα και με χιόνι.

Από τότε όμως οι εργολάβοι δεν έχουν καθίσει στιγμή,  έχουν πάρει τα δέντρα, τα έχουν μεταφέρει  και έχουν καθαρίσει τον χώρο  ώστε να είναι έτοιμος για τις άλλες εργασίες  που θα ακολουθήσουν.

Όλα αυτά είναι απαραίτητο να γίνουν  πριν από το τεράστιο οικοδομικό έργο  που βρίσκεται μπροστά μας.

Έχουμε τραβήξει ένα βίντεο  με όλες αυτές τις εργασίες που έχουν γίνει  και θα δείτε αυτές τις εξελίξεις από ψηλά.

Πάμε λοιπόν να δούμε αυτό το βίντεο  για να δείτε πώς ακριβώς έχει η κατάσταση αυτή τη στιγμή.

Είδατε λοιπόν τα δέντρα να απομακρύνονται,  είδατε να διαμορφώνουν την είσοδο τα συνεργεία  εκεί στην πλαγιά.

Γίνονται λοιπόν πολλά συναρπαστικά πράγματα.

Σε λίγο, εργολάβοι θα αρχίσουν να σπάνε  με ελεγχόμενες εκρήξεις το βραχώδες έδαφος  για να το ετοιμάσουν για περαιτέρω εργασίες  που πρέπει να γίνουν.

Και σύμφωνα με το τρέχον χρονοδιάγραμμα  —και νομίζω θα σας ενδιαφέρει αυτό—  στα τέλη του καλοκαιριού του 2024  (σε λίγους μήνες από τώρα),  αν το θέλει ο Ιεχωβά και με την ευλογία του Ιεχωβά θα καλέσουμε ακόμη περισσότερους εθελοντές  για να μας βοηθήσουν να προχωρήσουμε αυτό το έργο  με γοργούς ρυθμούς.

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές,  σας παρακαλούμε μην ξεχνάτε να προσεύχεστε  για την ευλογία του Ιεχωβά σε αυτές τις προσπάθειες.

Όπως είπαμε, τώρα θα δούμε άλλη μια ενημέρωση  σχετικά με το συναρπαστικό πρότζεκτ  που λαβαίνει χώρα στην Αυστραλία.  Όπως ξέρετε,  πρόκειται για τη σειρά που έχει τον τίτλο  <i>Τα Καλά Νέα Κατά τον Ιησού.</i>

Απολαύστε λοιπόν αυτή την ενημέρωση.

Τώρα θα μπορούμε να δημιουργούμε σκηνικά  που θα δίνουν την εντύπωση ότι είμαστε σε Βιβλικές χώρες.  Οπότε <i>Τα Καλά Νέα Κατά τον Ιησού</i>  είναι ιδανική ευκαιρία  για να χρησιμοποιηθεί η εικονική παραγωγή.

Μια γιγαντοοθόνη θα εγκατασταθεί  και θα είναι έτοιμη για χρήση  στο γραφείο τμήματος της Αυστραλασίας  στις αρχές του 2024.

Έχουν κυκλοφορήσει πολλές ταινίες στον κόσμο  σε σχέση με τη ζωή του Ιησού.

Αλλά η δική μας παραγωγή είναι πολύ ακριβής.

Έχει γίνει πολλή έρευνα και μεγάλη προσπάθεια  ώστε να είναι όσο κοντά γίνεται σε αυτά που λέει η Γραφή.

Θα κάνει τη διαφορά.

Θα παρουσιάζει τον Ιησού όπως ακριβώς ήταν.  Θα αγγίξει καρδιές,  και θα βοηθήσει τους ανθρώπους να γνωρίσουν και τον Ιεχωβά.  Όλο τον καιρό που εργαζόμαστε στα <i>Καλά Νέα Κατά τον Ιησού</i>  έχουμε αντιμετωπίσει κάποιες δυσκολίες.

Με το που ξεκινήσαμε είχαμε πυρκαγιές,  μετά πλημμύρες, μια πανδημία.

Λόγω των περιορισμών που ίσχυαν εκείνη την περίοδο,  η παραγωγή καθυστέρησε.

Μάλιστα, σε κάποια φάση σταμάτησε εντελώς.

Αναρωτιόμασταν λοιπόν  πώς θα καταφέρναμε να ολοκληρώσουμε αυτό το βίντεο  μέσα στα χρονικά πλαίσια που είχαν τεθεί.

Έπρεπε να επιλέξουμε  ποιες σκηνές θα γυρίζονταν πρώτες  ώστε να μπορεί και το τμήμα  κατασκευών  να συμβαδίσει με το πρόγραμμα των γυρισμάτων.

Ήταν λίγο δύσκολο να καταφέρουμε  να τα συντονίσουμε αυτά τα δύο.

Μια άλλη πρόκληση επίσης  είναι το πώς θα αναπαραστήσεις τα θαύματα.

Πώς θα αναπαραστήσεις τις διάφορες ασθένειες και παθήσεις;

Πώς θα γυρίσουμε σκηνές,  όπως τη θαυματουργική ψαριά  ή τον Ιησού να περπατάει στο νερό με ρεαλιστικό τρόπο;

Είναι τεράστια η ευθύνη,  αλλά μας δίνει και μεγάλη χαρά  το να μπορούμε να μαθαίνουμε περισσότερα για τον Ιησού  μέσα από τη διαδικασία  να τα μεταφέρουμε όλα αυτά στην οθόνη.

Οι Βιβλικές αφηγήσεις που θέλουμε να αναπαραστήσουμε  περιλαμβάνουν πολλά ζώα.

Ξέρουμε ότι ήταν κομμάτι της καθημερινότητας τότε.

Οπότε προσπαθούμε να φαίνεται αυτό και στα βίντεο.

Φέραμε γαϊδουράκια, πρόβατα, περιστέρια,  ακόμη και καμήλες εδώ στα πλατό των γυρισμάτων.

Τα ζώα πρέπει να εκπαιδευτούν  να είναι κοντά στους ηθοποιούς,  να εκπαιδευτούν να τα καβαλάνε,  να εξοικειωθούν με τα σκηνικά.

Και βλέπεις ότι σιγά σιγά  τα ζώα δένονται με τους ηθοποιούς.

Ευτυχώς, πολλοί αδελφοί και αδελφές μας  που εργάζονται σε φάρμες εδώ στην Αυστραλία  είχαν πολλά από αυτά τα ζώα,  και προθυμοποιήθηκαν να μας τα παραχωρήσουν.

Μια αδελφή από μια κοντινή επαρχιακή εκκλησία  προσφέρθηκε να μας βοηθήσει στην εκτροφή των περιστεριών  που θα χρησιμοποιούσαμε στις σκηνές του ναού  και σε άλλες σκηνές.

Στα πρόβατα αρέσει πολύ να είναι κοντά σε παιδάκια,  κοντά στους ηθοποιούς.

Και αυτό βοηθάει πολύ.

Όλα αυτά τα ζώα συμβάλλουν καθοριστικά  στο να είναι ρεαλιστικά τα σκηνικά  και βοηθούν να ζωντανεύουν οι Βιβλικές αφηγήσεις.

Ένα επεισόδιο λοιπόν  είχε σκηνές με την έρημο της Ιουδαίας.

Αφού εξετάσαμε τι επιλογές είχαμε εδώ στην Αυστραλία,  διαπιστώσαμε ότι δεν ήταν και πολύ κατάλληλες  για αυτό που θέλαμε.

Εξηγήσαμε λοιπόν πώς είχε η κατάσταση  στους υπεύθυνους αδελφούς,  και πήραμε μια απάντηση που δεν την περιμέναμε.  Μας είπαν:  «Γιατί δεν πάτε στο Ισραήλ;»

Οπότε ένα μικρό συνεργείο ταξίδεψε στο Ισραήλ  και έκαναν γυρίσματα εκεί στην έρημο της Ιουδαίας.

Μας βοήθησε πολύ και το τοπικό γραφείο τμήματος.  Γυρίστηκαν πολλές σκηνές,  και τώρα που ξαναβλέπουμε το υλικό  καταλαβαίνουμε ότι ο Ιεχωβά ευλόγησε αυτή τη διευθέτηση.

Ο χώρος των εξωτερικών γυρισμάτων είναι τεράστιος  και περιλαμβάνει πέντε διαφορετικές τοποθεσίες:  την περιοχή του ναού και την αυλή του,  την Ιερουσαλήμ,  την Κανά της Γαλιλαίας,  την Καπερναούμ, όπου υπάρχει και μια μικρή ακρογιαλιά,  και τη Ναζαρέτ.

Σε όλο αυτό τον χώρο,  υπάρχουν επίσης δρόμοι, υψώματα  τοπία όπου μπορούν να γυριστούν διάφορες σκηνές,  Έχουν σχεδιαστεί έτσι,  ώστε να μπορείς να στρέψεις παντού την κάμερα,  και αυτό σε κάνει να νιώθεις  ότι είσαι πραγματικά εκεί στην εποχή του Ιησού.

Είναι σαν να μπαίνεις σε έναν κόσμο  που δεν έχεις ξαναδεί.

Η διαφορά των σκηνικών εκεί στην Αυστραλία  με αυτά που χρησιμοποιούμε συνήθως εδώ  είναι ότι εκείνα πρέπει να αντέξουν πολύ περισσότερο.

Για να δείξουμε όλα όσα αφηγούνται τα Ευαγγέλια,  θα χρειαστούν πάρα πολλά χρόνια γυρισμάτων.

Οι αδελφοί και οι αδελφές έχουν αποδειχτεί πολύ επιδέξιοι  και έχουν εργαστεί κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες κάποιες φορές.

Κάτω από ζέστη, μέσα στη βροχή,  μέσα στα χώματα, μέσα στις λάσπες κάποιες φορές,  αλλά δεν σταμάτησαν στιγμή.

Και το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι μόνο πανέμορφο,  αλλά θα ζωντανέψει και τη διακονία του Ιησού Χριστού  με έναν πολύ ρεαλιστικό τρόπο.

Στη διάρκεια της κατασκευής,  ήρθε ένας εργολάβος στον χώρο  για να δει τους αδελφούς που εργάζονταν εδώ.

Κατασυγκινημένος μίλησε με έναν από τους αδελφούς  και τον ρώτησε τι κάναμε εκεί.

Του εξηγήσαμε τι προσπαθούσαμε να φτιάξουμε  και με δάκρυα στα μάτια είπε:  «Εγώ είμαι από το Ισραήλ,  και τα έχετε φτιάξει όλα ακριβώς όπως είναι στην πατρίδα μου».

Όταν έρχεται κάποιος  που δεν έχει καμία σχέση με ό,τι κάνουμε εδώ  και σου λέει πόσο ρεαλιστικά είναι,  καταλαβαίνεις ότι ο Ιεχωβά υποστηρίζει πολύ αυτό το έργο.

Δεν οφείλεται σε κανέναν από εμάς αυτή η επιτυχία.

Ο Ιεχωβά είναι που τα κάνει όλα.

Καθώς μελετάμε αυτές τις Βιβλικές αφηγήσεις  και σκεφτόμαστε πώς θα τις ζωντανέψουμε στην οθόνη,  διακρίνουμε γιατί έκαναν ό,τι έκαναν αυτοί οι άνθρωποι.

Στόχος μας είναι να βγάλουμε αυτούς τους χαρακτήρες  από τις ασπρόμαυρες σελίδες της Αγίας Γραφής  και να τους μετατρέψουμε σε πραγματικούς ανθρώπους  που θα τους γνωρίζουμε  και θα τους αγαπάμε σε όλη μας τη ζωή.

Κάμερα, ήχος! Έτοιμοι!

Και πάμε!

Εντυπωσιαζόμαστε  όταν αναλογιζόμαστε τον τεράστιο όγκο εργασίας που γίνεται  για να πάρουν σάρκα και οστά οι αφηγήσεις των Ευαγγελίων  σχετικά με τη ζωή και τη διακονία του Ιησού.

Είναι πραγματικά εκπληκτικό.

Και όλη αυτή η εργασία, όλες αυτές οι ετοιμασίες  δεν έχουν γίνει για το δράμα μίας συνέλευσης μόνο.

Στην πραγματικότητα, μέσα από αυτή την παραγωγή  θα ετοιμαστούν δράματα για πολλές συνελεύσεις στο μέλλον.

Και είναι σίγουρο ότι θα τα απολαύσετε όταν θα τα δείτε.

Αλλά, όταν μιλάμε για αυτά τα δράματα,  για αυτά τα επεισόδια,  πιθανότατα αναρωτιέστε:

“Πότε θα δω το πρώτο επεισόδιο; Πότε;”

Θα χαρείτε να μάθετε  ότι του χρόνου, το 2024,  θα παρακολουθήσουμε  στο πρόγραμμα της περιφερειακής συνέλευσης  σε δύο μέρη το πρώτο επεισόδιο  —θα είναι δύο μέρη το πρώτο επεισόδιο του δράματος  στις περιφερειακές και ειδικές συνελεύσεις του 2024.  Είμαι σίγουρος ότι θα τα απολαύσετε.

Μάλιστα, σας έχουμε ετοιμάσει ένα τρέιλερ  από αυτά τα δύο μέρη του δράματος,  και είμαι σίγουρος ότι θα χαρείτε πολύ να το δείτε.

Ξέρω ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα  για να σας δείξουμε κάτι από τη συνέλευση του 2024,  και ελπίζω να μην βρω τον μπελά μου από το Κυβερνών Σώμα  που σας το δείχνω αυτό πριν την ώρα του.

Πλάκα κάνω!

Ελπίζω να μη με έχετε για τόσο χαζό.

Το Κυβερνών Σώμα έχει δώσει πλήρως τη συγκατάθεσή του  για να σας το δείξουμε αυτό.

Απολαύστε λοιπόν το εγκεκριμένο από το Κυβερνών Σώμα τρέιλερ  για αυτά τα δύο μέρη του δράματος.

Επειδή πολλοί επιχείρησαν  να συντάξουν μια αφήγηση των γεγονότων,  αποφάσισα και εγώ  επειδή έχω ερευνήσει τα πάντα από την αρχή με ακρίβεια.

Μη φοβάσαι, Μαρία.

Θα μείνεις έγκυος  και θα γεννήσεις γιο  και θα τον ονομάσεις

Ιησού.

Δοξασμένος να είναι ο Ιεχωβά,  ο Θεός του Ισραήλ,  επειδή έστρεψε την προσοχή του στον λαό του  και τον απελευθέρωσε.

Γιατί σας διακηρύττω καλά νέα.

Επειδή σήμερα  γεννήθηκε σε εσάς στην πόλη του Δαβίδ ένας σωτήρας,  ο οποίος είναι Χριστός ο Κύριος.

Ορίστε η δούλη του Ιεχωβά!

Ας γίνει σε εμένα σύμφωνα με τα λόγια σου.  Το αληθινό φως,  που φωτίζει κάθε είδους άνθρωπο,  επρόκειτο σύντομα να έρθει στον κόσμο.

Τα δράματα που θα βλέπουμε τα επόμενα χρόνια  θα είναι τόσο ρεαλιστικά  και πραγματικά  θα ζωντανέψουν τις αφηγήσεις των Ευαγγελίων  —<i>Τα Καλά Νέα Κατά τον Ιησού.</i>

Το βίντεο που είδατε ήταν μόλις δυόμισι λεπτά,  ένα τρέιλερ, ένα πολύ μικρό βίντεο.  Όπως είπαμε όμως,  αυτό που είδατε ήταν μόνο από το πρώτο επεισόδιο.  Ετοιμάζουμε όμως πυρετωδώς,  με γοργούς, με ταχύτατους ρυθμούς, και άλλα επεισόδια.

Μάλιστα, θα χαρείτε να μάθετε  ότι αυτή τη στιγμή  ασχολούμαστε με τα επόμενα τέσσερα επεισόδια.

Εκτός από αυτό το πρώτο επεισόδιο  που είδατε στο τρέιλερ τώρα,  άλλα τέσσερα επεισόδια ετοιμάζονται.  Και το Επεισόδιο 3 έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

Είναι σχεδόν έτοιμο το τρίτο επεισόδιο.

Το Κυβερνών Σώμα ήδη ελέγχει το πρώτο επεισόδιο  και μια πρώιμη έκδοση του δεύτερου επεισοδίου.

Και είναι πραγματικά πολύ εντυπωσιακά!  Και, προσωπικά μιλώντας,  ένιωσα να με εμπνέουν, να με υποκινούν  και μάλιστα αρκετές φορές έπιασα τον εαυτό μου να δακρύζει.  Και άλλοι αδελφοί από το Κυβερνών Σώμα  και βοηθοί είχαν παρόμοια αντίδραση.

Ο ρεαλισμός, η επίδραση, η δύναμη που ασκούν  είναι πράγματι κάτι το εκπληκτικό.

Είμαστε βέβαιοι  ότι σας άρεσαν αυτές οι δύο πολύ σημαντικές ενημερώσεις  που σας δείξαμε  σχετικά με δύο έργα που προχωρούν ταχύτατα.

Το Κυβερνών Σώμα θέλει να είστε πλήρως ενήμεροι.

Θέλει πολύ να είστε ενημερωμένοι  επειδή χρειαζόμαστε τις προσευχές σας,  χρειαζόμαστε τη στήριξή σας  και θέλουμε να ξέρετε τι γίνεται.

Και είμαστε σίγουροι ότι, με την ευλογία του Ιεχωβά,  όλα αυτά θα βοηθήσουν  πάρα πολύ την πνευματική μας αδελφότητα.

Και θα το κάνουν αυτό με έναν εκπληκτικό, μοναδικό τρόπο.

Και ανυπομονούμε να μπορέσουμε  να σας δείξουμε περισσότερα,  αν και σας δείξαμε ό,τι μπορούσαμε τώρα.  Κάποιοι όμως μπορεί να ρωτάνε:  «Γιατί ξεκινάμε δύο τέτοια έργα  τη στιγμή που βλέπουμε τον νέο κόσμο  να είναι τόσο κοντά;

Ίσως να μην τελειώσουμε ούτε ένα από αυτά.

Μπορεί να έρθει το τέλος».

Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρουμε, έτσι δεν είναι;

Δεν ξέρουμε πότε ακριβώς θα έρθει το τέλος.

Σκεφτείτε όμως ένα παράδειγμα.

Πόσες λείες πέτρες διάλεξε προσεκτικά ο Δαβίδ  όταν πήγε να πολεμήσει τον Γολιάθ;

Διάλεξε πέντε.

Πόσες χρειάστηκε όμως;

Μία.

Δεν ήξερε πόσες χρειαζόταν.

Προετοιμάστηκε όμως για κάθε ενδεχόμενο.

Και εμείς, αντίστοιχα, δεν ξέρουμε πότε θα έρθει το τέλος.  Και κάτι άλλο που αξίζει να σκεφτούμε:

Δεν θα μπορούσαν αυτά τα έργα, αν χρειαστεί,  να ολοκληρωθούν μετά τη μεγάλη θλίψη  και να χρησιμοποιηθούν δυναμικά στον νέο κόσμο;

Και ειδικά τα επεισόδια της σειράς  <i>Τα Καλά Νέα Κατά τον Ιησού</i>  δεν θα ήταν θαυμάσια εργαλεία  για να διδάσκουμε τους αναστημένους για τον Γιο του Θεού;

Μόνο ο Ιεχωβά γνωρίζει.

Ο χρόνος θα δείξει.

Τι έλεγε όμως <i>Η Σκοπιά</i> πριν από μερικά χρόνια  σχετικά με τη δράση του λαού του Ιεχωβά  ακριβώς πριν έρθει το τέλος;

Προσέξτε τι έλεγε, θα σας το διαβάσω.  Έλεγε:  «Η έλευσις του Ιησού για εκτέλεσι κρίσεως  θα λάβη χώρα σαν πλήρης έκπληξις  —ακόμη και στον λαό του Ιεχωβά,  διότι ασφαλώς θα τους βρη  στον καιρό της πιο έντονης δράσεως των!»

Άρα θα είναι έκπληξη και για εμάς.

Θα είμαστε πολυάσχολοι όταν θα έρθει το τέλος.

Και ακόμα και αν μας βρει το τέλος  χωρίς να έχουμε τελειώσει κανένα από αυτά τα έργα,  θα πούμε «Αλληλούια!

Αινείτε τον Γιαχ!»

Αλλά ναι, θα είμαστε πολυάσχολοι μέχρι να έρθει το τέλος  —με τη βοήθεια και τη στήριξη του Ιεχωβά.

Και σκεφτόμαστε επίσης το εδάφιο 2 Βασιλέων 13:18.

Ο Ιεχωβά δεν ευαρεστήθηκε καθόλου με τον βασιλιά Ιωάς.

Θυμάστε;

Πήρε τα βέλη και χτύπησε το έδαφος τρεις φορές  και μετά σταμάτησε.

Γι’ αυτό και ο Ιεχωβά δεν τον ευλόγησε,  γιατί δεν του αρέσει η έλλειψη ζήλου και ενθουσιασμού.

Θέλουμε να φροντίζουμε λοιπόν  να εργαζόμαστε με ζήλο  μέχρι τη στιγμή που θα έρθει το τέλος.

Ολοκληρώνοντας λοιπόν, σας ξαναλέμε ότι,  με τη συνεχή σας υποστήριξη και τις προσευχές  που κάνετε για εμάς,  συμβαίνουν εκπληκτικά πράγματα με ταχύτατο ρυθμό  στο επίγειο τμήμα της οργάνωσης του Ιεχωβά.

Όλες οι ευχαριστίες ανήκουν στον Ιεχωβά,  τον μεγαλοπρεπή Αναβάτη του ουράνιου άρματος.  Του είμαστε ευγνώμονες,  και είμαστε ευγνώμονες  και στο ουράνιο τμήμα της οργάνωσής του.

Πόσο πολύ εκτιμούμε  την κατεύθυνση που λαβαίνουμε  μέσω του αγίου πνεύματος!

Όσο εσείς θα χειροκροτάτε, εγώ θα χαμογελάω.

Τι ωραία!

Οι ομιλίες που ακούσαμε ήταν πάρα πολύ σημαντικές  και σας ευχαριστούμε πάρα πολύ, αγαπητοί αδελφοί.

Πάνω από όλα, ευχαριστούμε τον Ιεχωβά  για την καθοδηγία που μας δίνει  σε όλα αυτά τα υπέροχα ζητήματα.

Τώρα, όσοι ακούτε  σίγουρα διακρίνατε κάποιες προσαρμογές  που έκανε «ο πιστός και φρόνιμος δούλος»  με βάση Βιβλικές αρχές  που υπάρχουν στον πολύτιμο Λόγο του Ιεχωβά, την Αγία Γραφή.  Ξεκινώντας το πρόγραμμα,  είπαμε ότι η ετήσια συνέλευση πριν από δέκα χρόνια  αποτέλεσε ορόσημο.

Και με όσα μάθαμε σήμερα σε σχέση με το έλεος του Ιεχωβά  και με την κρίση του και σε σχέση με την προσωπική ευθύνη  που έχει ο καθένας μας ενώπιόν του,  βλέπουμε τη δύναμη που έχει ο Λόγος του Θεού  και την επίδραση που έχουν οι αρχές του στη ζωή μας.

Άρα, και αυτή η ετήσια συνέλευση αποτελεί ορόσημο.

Και, όπως μας έγραψε ένα γραφείο τμήματος,  είναι μια ετήσια συνέλευση που θα μας μείνει αξέχαστη.

Και πόσο κατάλληλο είναι,  καθώς πλησιάζουμε στη μεγάλη θλίψη,  που έχουμε πλέον καλύτερη κατανόηση για αυτά τα πράγματα.

Τι ωραίο που είναι!

Όπως μας παροτρύνει το εδάφιο Παροιμίες 3:5,  πρέπει να συνεχίσουμε “να εμπιστευόμαστε στον Ιεχωβά  με όλη μας την καρδιά  και να μη βασιζόμαστε στη δική μας κατανόηση”,  και, καθώς το κάνουμε αυτό,  ο ουράνιος Πατέρας μας υπόσχεται  να «κάνει ευθείς τους δρόμους [μας]».

Και είναι βέβαιο ότι το κάνει αυτό.

Και τον αγαπάμε τόσο πολύ που το κάνει.

Στον Ιεχωβά ανήκει ο αίνος  για όλα όσα μάθαμε σε αυτή την ετήσια συνέλευση  και οφείλουμε πολλά και στον αγαπητό του Γιο,  τον Βασιλιά μας, τον Ιησού Χριστό.

Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι  που υπηρετούμε υπό την καθοδηγία τους!

Είμαστε βέβαιοι  ότι απολαύσατε το δεύτερο μέρος της ετήσιας συνέλευσης.

Πάντα χαιρόμαστε να μοιραζόμαστε αυτή την ειδική περίσταση  με όλους σας.

Για το καθιερωμένο μας ταξίδι αυτό τον μήνα,  θα πάμε στη μικρότερη χώρα του δυτικού ημισφαιρίου  —την Ομοσπονδία του Σεντ Κιτς και Νέβις.

Το Σεντ Κιτς και Νέβις  ανήκει στα Υπήνεμα Νησιά, στην ανατολική Καραϊβική.

Αυτά τα νησιά είναι γνωστά για τις παραλίες,  τους υφάλους και το τροπικό τους κλίμα.

Ένα κανάλι που ονομάζεται Τα Στενά  χωρίζει αυτά τα δύο ηφαιστειογενή νησιά.

Το όρος Λιαμίγκα στο κέντρο του Σεντ Κιτς  είναι ένα από τα υψηλότερα ηφαίστεια στην Καραϊβική.

Η ονομασία Λιαμίγκα  δόθηκε στο νησί από τους Ινδιάνους Καλινάγκο.

Μπορεί να μεταφραστεί ως «εύφορη γη»,  μια πολύ κατάλληλη περιγραφή  εφόσον το ηφαιστειογενές έδαφος αποφέρει πλούσιες σοδειές.

Αλλά το Σεντ Κιτς και Νέβις  έχει αποδειχτεί καρποφόρο και από πνευματική άποψη.

Τα καλά νέα διαδόθηκαν στο Σεντ Κιτς και Νέβις  τη δεκαετία του 1930.

Ωστόσο, στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου,  η εισαγωγή των εντύπων μας απαγορεύτηκε.  Κούτες που περιείχαν τα βιβλία <i>Τέκνα</i> και <i>Ο Νέος Κόσμος,</i>  καθώς και την <i>Αμερικανική Στερεότυπη Βίβλο Έκδοση Σκοπιάς</i>  κατασχέθηκαν για να τα κάψουν σε ένα εργοστάσιο ζάχαρης.

Δύο θαρραλέοι αδελφοί εργάζονταν σε εκείνο το εργοστάσιο  και κατάφεραν να σώσουν αρκετά βιβλία και Γραφές  για την εκκλησία.

Όταν πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι,  οι αδελφοί συνήθως δεν χτυπούν την πόρτα.

Αντίθετα, φωνάζουν «μέσα!»  για να δείξουν ότι ψάχνουν κάποιον  που βρίσκεται μέσα στο σπίτι,  όχι κάποιον που είναι στον δρόμο ή σε μια γειτονική αυλή.

Οι άνθρωποι στο Σεντ Κιτς και Νέβις  περνούν πολύ χρόνο εκτός σπιτιού  —εργάζονται ή επισκέπτονται συγγενείς και φίλους,  οπότε είναι πολύ δύσκολο να τους βρεις στο σπίτι.

Οι ευαγγελιζόμενοι αναζητούν ευκαιρίες  για να δώσουν μαρτυρία οπουδήποτε μπορούν να τους βρουν.

Η οικονομία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό,  καθώς εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι  —δηλαδή πολύ περισσότεροι από τον τοπικό πληθυσμό—  επισκέπτονται κάθε χρόνο τη χώρα με κρουαζιερόπλοια.

Πολλοί από τους τουρίστες θα περάσουν από κάποιο σταντ.

Επειδή είναι ακριβό να ταξιδεύουν σε άλλο νησί  για τις συνελεύσεις,  οι αδελφοί στο Σεντ Κιτς έχουν μια Αίθουσα Βασιλείας  με δυνατότητα προέκτασης.

Μέσα στον χρόνο  λειτουργεί συνήθως ως Αίθουσα Βασιλείας για δύο εκκλησίες.

Αλλά για τα τρία μεγαλύτερα θεοκρατικά μας γεγονότα κάθε χρόνο,  προστίθενται καθίσματα που αυξάνουν τη χωρητικότητα.

Οι υποψήφιοι για βάφτισμα  πηγαίνουν στον κοντινό Κόλπο Τίμοθι για να βαφτιστούν.

Στη συγκεκριμένη αίθουσα  υπάρχει επαρκής χώρος και για τους παρόντες στην Ανάμνηση,  οι οποίοι πολλές φορές  είναι τριπλάσιοι από τους ευαγγελιζομένους.

Οι 326 ευαγγελιζόμενοι  και από τις τέσσερις εκκλησίες στο Σεντ Κιτς και Νέβις  στέλνουν τη θερμή τους αγάπη και τους χαιρετισμούς τους  σε ολόκληρη την αδελφότητα!

Παρακολουθήσατε το JW Broadcasting  από τα Παγκόσμια Κεντρικά Γραφεία των Μαρτύρων του Ιεχωβά.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου