Σάββατο 20 Ιουλίου 2024

Μπαλτασάρ Πέρλα: Ο Ιεχωβά Κρατάει Ενήμερο τον Λαό Του (Δαν. 2:28)

 

 

https://www.jw.org/finder?locale=el&lank=pub-jwbvod24_30_VIDEO&docid=1011214&applanguage=G

Το εδάφιό μας για σήμερα  μας δίνει ακόμα έναν λόγο  να αινούμε τον ουράνιο Πατέρα μας, τον Ιεχωβά,  επειδή ο Ιεχωβά μάς κρατάει καλά ενήμερους,  ιδίως σε σχέση με το τι να περιμένουμε στο μέλλον.

Τι υπέροχη ευλογία είναι αυτή!

Μάλιστα, ο Ιεχωβά δεν αποκαλύπτει απλώς το μέλλον  αλλά το πραγματοποιεί κιόλας.

Προσέξτε τι αναφέρεται στο Ησαΐας 44:26  —Ησαΐας 44:26:  «Εκείνος που κάνει να βγει αληθινόςο λόγος του υπηρέτη του  και επαληθεύει πλήρως τις προβλέψειςτων αγγελιοφόρων του».

Τι τεράστια ευλογία από τον Ιεχωβά!

Καθώς αναλύουμε την ερμηνεία του Δανιήλ για την εικόνα,  βλέπουμε ότι στην ερμηνεία του αναφέρονται συγκεκριμένα  παγκόσμια βασίλεια που όντως ανήλθαν στην παγκόσμια σκηνή.

Αυτά τα βασίλεια πράγματι υπήρξαν.

Βλέπουμε λοιπόν το χρυσό κεφάλι, τη Βαβυλώνα,  στο εδάφιο 38 του κεφαλαίου 2.

Κατόπιν, το δεύτερο βασίλειο,  το στήθος και οι βραχίονες από ασήμι—η Μηδοπερσία.

Στο ίδιο εδάφιο (39), το τρίτο βασίλειο,  η κοιλιά και οι μηροί από χαλκό—η Ελλάδα.

Στο εδάφιο 40, το τέταρτο βασίλειο,  τα πόδια από σίδερο—η Ρώμη.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτά τα βασίλεια  όντως υπήρξαν.

Παρατηρούμε όμως ότι δεν γίνεται αναφορά  σε πέμπτο βασίλειο.

Πώς ξέρουμε λοιπόν ότι τα πόδια αντιπροσωπεύουν  μια άλλη παγκόσμια δύναμη;

Γιατί λέμε ότι τα πόδια αντιπροσωπεύουν  την Αγγλοαμερικανική Παγκόσμια Δύναμη;

Ας αναλύσουμε μερικά Γραφικά σημείαπου θα μας βοηθήσουν.

Παρατηρούμε ότι η περιγραφή για τα πόδια  αφήνει να εννοηθεί ότι  η δύναμη που αντιπροσωπεύεται από τα πόδια  θα αναδυόταν από τη Ρώμη.

Δεν θα κατακτούσε τη Ρώμη,  όπως συνέβη με τα βασίλεια που αναφέρθηκαν προηγουμένως,  επειδή στην εικόνα ο Δανιήλ βλέπει το ίδιο μέταλλο,  το σίδερο στις κνήμες,  να φτάνει μέχρι κάτω  στα πόδια και στα δάχτυλα των ποδιών.

Μπορούμε λοιπόν να πούμε  ότι αυτό το τέταρτο βασίλειο στο 2ο κεφάλαιο του Δανιήλ  αντιπροσωπεύει δύο παγκόσμιες δυνάμεις.

Σε σχέση με αυτό,  το έβδομο κεφάλαιο του Δανιήλ  μάς δίνει μια πολύ ενδιαφέρουσα, μια βασική λεπτομέρεια.

Στην προφητεία του Δανιήλ στο κεφάλαιο 7,  ο Δανιήλ αναφέρεται στα ίδια τέσσερα βασίλεια  που είχε αναφέρει στο κεφάλαιο 2,  αλλά τώρα τα περιγράφει ως θηρία.

Και η περιγραφή του τέταρτου θηρίου  ταιριάζει με όσα διαβάζουμε στο δεύτερο κεφάλαιο του Δανιήλ  για το τέταρτο βασίλειο.

Αλλά το έβδομο κεφάλαιο του Δανιήλ  αποκαλύπτει ένα βασικό στοιχείο  για το συγκεκριμένο θηρίο (το τέταρτο, που είναι η Ρώμη).  Ας το διαβάσουμε μαζί από το Δανιήλ 7:8:  «Ενώ παρατηρούσα τα κέρατα [τα κέρατα του θηρίου],  ένα άλλο μικρό κέρατο ανέβηκε ανάμεσά τους,  και τρία από τα πρώτα κέρατα ξεριζώθηκαν από μπροστά του».

Παρατηρούμε λοιπόν ότι ένα ιδιαίτερο κέρατο  ξεφυτρώνει από αυτό το θηρίο, τη Ρώμη.

Και αυτό το κέρατο εξαλείφει τρία άλλα κέρατα.

Η ιστορία καταδεικνύει ότι κάποια στιγμή  η Βρετανία έγινε μέρος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Και αργότερα, στα τέλη του δέκατου όγδοου αιώνα,  η Βρετανία, που παλιά ανήκε στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία,  άρχισε να αποκτά εξοχότητα.

Και έτσι το μικρό κέρατο, η Βρετανία,  εξάλειψε τρία άλλα κέρατα  —τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ολλανδία.

Ως το 1870,  η Βρετανία είχε γίνει η μεγαλύτερη αυτοκρατορία στη γη  και είχε την πιο ισχυρή στρατιωτική δύναμη,  οπότε ήταν όντως μια αυτοκρατορία.

Κατόπιν όμως, αυτό το συμβολικό κέρατο,  η Βρετανική Αυτοκρατορία,  εξελίχθηκε στην Αγγλοαμερικανική Παγκόσμια Δύναμη  όταν η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες  σύναψαν μια ιδιαίτερη συμμαχία στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Υπάρχει και κάτι άλλο.

Το εδάφιο Αποκάλυψη 17:10  δείχνει ότι, μετά τη Ρώμη,  θα εμφανιζόταν μια άλλη παγκόσμια δύναμη  —ένα ακόμα από τα εφτά κεφάλια.

Και ένας ακόμη λόγος  που το τέταρτο βασίλειο στο δεύτερο κεφάλαιο του Δανιήλ  δεν αντιπροσωπεύει μόνο τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία  φαίνεται στα λόγια του σημερινού μας εδαφίου,  στο Δανιήλ 2:28,  όπου ο Δανιήλ  (στην ερμηνεία που αποκάλυψε στον Ναβουχοδονόσορα)  ανέφερε τι επρόκειτο να συμβεί  «στο τελικό διάστημα των ημερών».

Και η Αγγλοαμερικανική Δύναμη ήρθε σε ύπαρξη  «στο τελικό διάστημα των ημερών».

Αυτό που ξεχωρίζει την Αγγλοαμερικανική Δύναμη  από τα προηγούμενα βασίλειατου δεύτερου κεφαλαίου του Δανιήλ  είναι η μείξη πηλού με σίδερο.

Άρα, η Αγγλοαμερικανική Δύναμη θα ήταν πιο ανίσχυρη  από τη δύναμη από την οποία αναδύθηκε, τη Ρώμη.  Το ερώτημα όμως είναι:

Τι σημαίνουν όλα αυτά για εμάς;  Ο Δανιήλ είπε στον Ναβουχοδονόσορα:

“Η ερμηνεία είναι αξιόπιστη”.

Δεν πρόκειται για μια απλή ιστορία.

Γνωρίζουμε ότι η ερμηνεία είναι ακριβής.

Γνωρίζουμε ότι υπήρξε Βαβυλωνιακή Αυτοκρατορία,  υπήρξε Μηδοπερσική Αυτοκρατορία,  υπήρξε Ελληνική Αυτοκρατορία, Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία,  και υπάρχει Αγγλοαμερικανική παγκόσμια δύναμη.

Ήταν πραγματικές δυνάμεις—κυβερνήσεις.

Η ιστορία λοιπόν επιβεβαιώνει την ακρίβεια  της περιγραφής του Δανιήλ στο δεύτερο κεφάλαιο  και τη σειρά διαδοχής στην παγκόσμια σκηνή.  Το ερώτημα όμως είναι:

Ξέρουμε ότι αυτές οι δυνάμεις ήταν πραγματικές,  αλλά είμαστε βέβαιοι ότι και η πέτρα,  η Βασιλεία του Θεού, η κυβέρνηση του Θεού,  είναι πραγματική;

Το πιστεύουμε όντως αυτό;

Είμαστε βέβαιοι ότι η πέτραθα καταστρέψει όλα τα άλλα βασίλεια;

Και αν ναι, υποστηρίζουμε τη Βασιλεία του Θεού;

Εφόσον το μεγαλύτερο τμήματης προφητείας του Δανιήλ έχει εκπληρωθεί,  είναι σίγουρο ότι και το υπόλοιπο τμήμα της  θα εκπληρωθεί σύντομα.

Η πέτρα καταφθάνει.

Θα χτυπήσει τα πόδια.

Είναι απλώς θέμα χρόνου.

Αλλά ας σκεφτούμε και κάτι άλλο  καθώς εξετάζουμε αυτές τις πληροφορίες.

Χρειαζόταν πολύ θάρρος για να πει ο Δανιήλ  στον Ναβουχοδονόσορα:

“Το βασίλειό σου θα κατακτηθεί. Θα καταστραφεί”.

Δεν ήταν καθόλου εύκολο.

Ο Δανιήλ δεν ήξερε πώς θα αντιδρούσε ο Ναβουχοδονόσορ,  επειδή εκείνος ήταν ήδη κακόκεφος  όταν άκουσε την ερμηνεία του ονείρου του.

Θα σκότωνε όλους τους σοφούς, ανάμεσά τους και τον Δανιήλ,  αν δεν του έλεγαν το όνειρο.

Τι μπορούμε λοιπόν να μάθουμε εμείς  από όσα μας έχει αποκαλύψει ο Ιεχωβά στο Δανιήλ 2:44;

Έχουμε εμείς προσωπικά το θάρρος όπως ο Δανιήλ  να κηρύξουμε το άγγελμα,  κυρίως επειδή στο μέλλον ίσως να πάρειμια πιο άμεση μορφή;

Είναι καλό να το σκεφτούμε όλοι αυτό.

Έτσι λοιπόν, η πίστη μας σε όσα μας έχει αποκαλύψει  ο Ιεχωβά για το μέλλον ας μας υποκινεί  να αποδεικνύουμε ότι πιστεύουμε στη Βασιλεία του Θεού,  ότι την υποστηρίζουμε,  και ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε το θάρρος να κηρύττουμε  ότι είναι πραγματική κυβέρνηση.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου